Mama / Zwanger
Zwanger

10 feitjes over zwangerschap die je nog niet wist

Reageer 0

Een zwangerschap kan iets ontzettend magisch zijn, maar laten we eerlijk zijn, het is ook best wel een beetje eng. Je lichaam weet zich in negen maanden zó te transformeren, dat zowel Barbapapa als de Transformers nog iets van je kunnen leren. Zeker wanneer je voor het eerst zwanger bent, zul je geregeld voor verrassingen komen te staan. Wij zochten tien feitjes voor je over zwanger zijn, die je misschien nog helemaal niet wist.

1. Je baarmoeder wordt enorm

Wist je dat je baarmoeder tijdens de zwangerschap groeit? Ja, want daar zit je baby in, dus dat is logisch. Maar wist je dat 'ie wel 500 keer z'n normale grootte wordt? Zie het als een sinaasappel die transformeert naar een watermeloen. In je buik. 

2. Je voeten gaan óók groeien

Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat een zwangerschap je schoenmaat kan veranderen. Maar liefst 30% tot 60% gaf aan dat hun schoenmaat veranderde tijdens hun zwangerschap. Oorzaak? Door het gewicht wat je aankomt kunnen je voeten onder meer druk komen te staan.

3. Je baby zal plassen... in jou

Oh ja zeker, ook je baby moet zijn of haar behoefte doen, en dat gebeurt dus gewoon in jouw buik. Waar de urine blijft? Het wordt onderdeel van het vruchtwater en zal dus gewoon weer opgenomen worden door het ongeboren kindje. Smakelijk!

4. Je kunt melk verliezen wanneer een baby huilt

Wonderlijk, maar waar: zodra een baby begint te huilen kunnen zwangere vrouwen en kersverse moeders melk lekken uit hun borsten. En dat hoeft dus niet eens je eigen baby te zijn!

5. Je kunt gemakkelijker een bot breken

Au, say what?! Door een van de hormonen in je lichaam worden gewrichten in je lichaam zachter. Hierdoor kunnen de heupen en bekken zich voorbereiden op de bevalling, maar wordt het ook makkelijker om iets te breken. 

6. Baby's kunnen huilen in de baarmoeder

Ja hoor, zelfs als ze nog niet geboren zijn kunnen baby's al huilen. 

7. Tijdens de zwangerschap wordt nog meer oestrogeen geproduceerd

Ja hoor, kom maar dooooorrrr met al die hormonen. Al tijdens de zesde week van de zwangerschap kan een vrouw tot wel drie keer zoveel oestrogeen produceren dan wanneer ze op haar piek van haar ongesteldheid is. Halleluja... Moodswings, anyone?

8. Je reukvermogen wordt stukken beter

Veel vrouwen hebben het aangegeven: zij gaan beter ruiken tijdens de zwangerschap. In een zoektocht naar een verklaring geven experts verschillende theorieën: tijdens je zwangerschap stijgt de bloedstroom met 50 procent, waardoor alles wat van je bloed naar je brein in grotere hoeveelheden en beter aankomt in je hersenen. Hierdoor kunnen geuren ook heftiger zijn. Een andere verklaring zou zijn dat je lichaam extra alert is met wat het inademt voor de bescherming van je baby.

9. Je krijgt er veel meer bloed bij

Om je groeiende omvang een beetje op te vangen, heeft je lichaam meer bloed nodig. En wel 50% meer! Dit zorgt ervoor dat het hart meer bloed pompt, omdat de baarmoeder een vijfde van de bloedtoevoer krijgt die een vrouw had voordat ze zwanger was.

10. Je brein verandert

Ja echt, wanneer je zwanger bent verandert je brein. En er is ook aangetoond dat er tekorten in het geheugen zijn tijdens een zwangerschap, wat weer komt doordat zwangere vrouwen om moeten kunnen gaan met verhoogde hormoonniveaus, gebrek aan slaap en stress. 

Lees ook: Heftig: Dit meisje deed een abortus bij zichzelf

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen