Is een relatie met groot leeftijdsverschil gedoemd te mislukken?

Relaties door Chloe

Een relatie hebben met iemand van dezelfde leeftijd kent zo zijn voordelen. Je zit (meestal dan) in dezelfde fase van het leven en zit eerder op hetzelfde niveau. Maar wat als je iemand tegen het lijf loopt die tien, vijftien of misschien wel twintig jaar jonger of ouder is? Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet alleen hierom. Leeftijd is maar een getal, of toch niet?

Lees ook: Hoe zit het met de 1,5 meter regel als je een latrelatie hebt?

Onderzoek

Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat het verschil in leeftijd wel degelijk invloed heeft op de slagingskans van een relatie. Bij stellen die maximaal vijf jaar in leeftijd verschillen is na twaalf jaar ongeveer 25% uit elkaar gegaan. Bij stellen die meer dan vijf jaar schelen is dit 30%. Dit ging voornamelijk over relaties waarin de vrouw ouder is dan de man.

De buitenwereld

Of we het nou willen toegeven of niet, we vinden het belangrijk wat anderen van ons denken. En bij een groot leeftijdsverschil zijn er altijd wel mensen die daar iets van vinden. Dit kan voor spanning zorgen binnen de relatie. Ook ben je opgegroeid in een andere generatie. De kans is dus groter dat jullie meningen regelmatig zullen botsen.

Jong begonnen

Vrouwen die jong aan een relatie zijn begonnen zetten ook eerder een punt achter hun relatie. Bij vrouwen die tussen de 18 en 20 jaar oud waren toen zij een relatie aangingen had ongeveer de helft na twaalf jaar de relatie beëindigt. Bij vrouwen tussen de 20 en 25 jaar was dit slechts 29%. Een behoorlijk verschil dus.

Kans van slagen

Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit een relatie aan moet gaan omdat jullie denken dat het leeftijdsverschil te groot is. Als jullie denken dat jullie voor elkaar gemaakt zijn moeten jullie vooral je gang gaan. Uit het onderzoek is namelijk ook gebleken dat wanneer je vier jaar met iemand samenwoont het scheidingsrisico afneemt. Jullie weten nu of jullie een match zijn en hebben een sterke fundering voor jullie relatie. Leeftijdsverschil of niet, een relatie ook hard werken. Obstakels komen er toch wel genoeg, dus dat leeftijdsverschil kan er ook nog wel bij.

Lees ook: Lange afstandsrelatie: gedoemd te mislukken?

Beeld: Getty