Puzzelen is hip: waarom millenials massaal aan het puzzelen zijn

Vrije tijd door Laura

Opeens stuurt je beste vriendin een foto van haar keukentafel die bezaaid is met 1.000 puzzelstukjes. Wait, what? Is ze in quarantaine en heeft ze Netflix en Videoland al uitgespeeld? Of is je vriendin in één klap een 80-jarige geworden? Nope, puzzelen is een dikke hit onder millenials! Het tijdverdrijf is niet meer voor oude vrouwtjes en kleine kindjes. 

puzzelen

Lees ook: 11 dingen om op een regenachtige zondag samen met je partner te doen

Puzzelen is hot

Dat een potje puzzelen de laatste jaren populairder is geworden is niet zomaar uit de lucht gegrepen. In 2019 groeide de verkoop van legpuzzels met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor, zo meldt NRC. Jan Bart Fanoy van webshop legpuzzels.nl ziet de trend ook: "We krijgen meer bestellingen van jongere klanten, twintigers, dertigers. Aan de reacties merken we dat het zeer ontspannend is. Het is het nieuwe mindfulness."

Maar waarom?

Jan Bart zei het al: puzzelen werkt ontspannend. Om de zoveel jaar is er weer een nieuwe granny-bezigheid die jongeren uitproberen om te ontvluchten aan het drukke leven. Drie jaar geleden was het breien, daarna werd het kleuren voor volwassenen en nu is puzzelen de trend onder de millenials. Het verschil met vroeger is ook dat men zich er niet meer voor schaamt. Zit jij een hele zondag rond de keukentafel met thee, koekjes en een puzzel? Dan deel je dat gewoon op the gram. Enkele jaren geleden was het wel anders, dat zegt NK puzzelen-organisator René van der Zwet. "Vroeger deed je het met de gordijnen dicht, je had het er met niemand over. Nu zien we dat er online over gepraat wordt, op Facebook bijvoorbeeld."

Goed voor je hersenen

Puzzelen verlaagt niet alleen je stress, maar het is ook goed voor je hersenen. Mensen die van rustige activiteiten als lezen, muziek maken en puzzelen houden, hebben een verminderd risico om Alzheimer te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek uit 2004 van Case Western Reserve University in Ohio.

Puzzels tips voor volwassenen

Als jij ook mee wil doen met de hype en een willekeurige (online) speelgoed- of spelletjeswinkel bezoekt, ontdek je gelijk dat de keuze reuze is. Er zijn landschappen, dieren, wereldkaarten, Disney-figuren, abstracte puzzels en laten we 3D-puzzels ook niet vergeten. Van 1.000 tot 50.000 stukjes: je kunt zelf bepalen hoe lang je per puzzel bezig wil zijn. Vooral de puzzels van Jan van Haasteren zijn bij jong en oud in trek: platen met een zee van mensen waar van alles gebeurt. Ook de puzzels van Ravensburger en King staan gegarant voor uren en uren puzzelplezier.

 

Lees ook: Shocking! Mannen geven gemiddeld meer geld uit aan kleding dan vrouwen