Deze apps helpen jou bij het verminderen van je schermtijd

Ontspanning door Daniëlle

Gemiddeld spenderen we 2,42 uur per dag op onze telefoon, en dat is meer dan je denkt. Tegenwoordig is een mobieltje niet meer weg te denken, en van social media kunnen we maar niet genoeg krijgen. Veel mensen besluiten - wanneer het te veel wordt - om een tijdje offline te gaan of het helemaal uit hun leven te schrappen. Maar wist je dat - hoe ironisch het ook is - er ook apps zijn die jou helpen bij het verminderen van je schermtijd? 

UNSPLASHLees ook: Slaapsms'en is een ding en het is je ergste nachtmerrie

Space

Zodra je de app Space opent, krijg je een kort maar krachtig verhaaltje met een belangrijke boodschap: apps op je smartphone zijn verslavend, maar dat is logisch. Je hersenen maken namelijk het stofje dopamine aan zodra jij een app opent. Hier kan jij moeilijk van tot rust komen en kan onbewust veel stress opleveren. Space wilt er daarom voor zorgen dat jij eerst rust neemt voordat jij je telefoon pakt, zo maken jouw hersenen weinig tot geen dopamine aan. Je kunt apps zoals Facebook, whatsapp, Instagram en jouw andere favoriete apps laten openen door Space. Zodra je een app opent, vraagt Space eerst of je een paar keer diep adem wilt halen, om tot rust te komen. Zeker een goede manier om even je rust te pakken voordat je uren vertoeft op je Instagram-tijdlijn. Deze app is alleen voor iOS

Quality Time

Quality Time is een app die jou duidelijk wilt maken welke apps nuttig zijn en welke tijdverspilling zijn. Zo word jij bewust van welke apps jij allemaal gebruikt, en motiveert het jou om bepaalde apps van je telefoon te verwijderen. Daarnaast houdt QT bij hoe vaak jij je phone pakt en hoe lang jij er actief op zit. Deze app is alleen voor Android, maar als je een iPhone hebt hoef je je geen zorgen te maken: de iOS-versie is 'Moment'. 

Offtime

Uiteindelijk ben jij degene die de knop indrukt, maar Offtime geeft jou de mogelijkheid om hier bewust naar te kijken. Met Offtime kan jij appjes, mailtjes en mensen die willen bellen voor een bepaalde periode blokkeren, zodat jij je 100% kan focussen op waar je mee bezig bent. Heb je een deadline die je binnenkort af moet hebben? Offtime, it is! De app is voor iOS en Android.

Yona

Deze leuke Nederlandse app voor Android-gebruikers got your back. Je kunt al je social media en andere afleidende apps uit zetten voor een bepaalde periode, waardoor je je lekker kunt concentreren. En wanneer je per ongeluk of automatisch toch je telefoon pakt, is Yona er voor jou om te zeggen: "Nee, straks weer!". Challenge jezelf door bijvoorbeeld maar 50 minuten per dag op je telefoon te spenderen. Goede detox, toch? Momenteel is Yona alleen voor Android beschikbaar.

Forest

De app Forest leert en beloont: hoe minder jij op je telefoon zit, hoe meer bomen jij plant en hoe mooier jouw virtuele bos er uit gaat zien. Zo werkt het: je stelt een bepaalde tijd in, en Forest plant voor jou een boom. Hoe langer de tijd, hoe groter en mooier de boom. Ga je toch op je telefoon, zult de boom - waar je waarschijnlijk veel moeite voor hebt gedaan - afsterven. Deze app is beschikbaar voor iOS en Android.

Lees ook: Onzeker door Instagram? Dit is hoe je ermee om gaat