Onderzoek toont aan dat je hond expres puppy-ogen opzet als je kijkt

Vrije tijd door Chloe

De puppy-ogen van je hond zijn 9 van de 10 keer onweerstaanbaar. Ook als je lieve viervoeter even niet zo braaf is geweest dan is dat zo vergeven wanneer hij je met z’n grote glazige kijkers aankijkt. Het lijkt wel of hij iets tegen je wilt zeggen... Dat kan best kunnen, want uit onderzoek blijkt namelijk dat honden de puppy-ogen speciaal voor ons opzetten. Hoe cute is dat?

UnsplashLees ook: Wat moet je doen als je hond verlatingsangst heeft?

Experimenteren met puppy-ogen

De Britse Universiteit van Portsmouth heeft een experiment uitgevoerd met 24 honden. De honden werden in verschillende situaties gebracht en hierbij werd hun kopje gefilmd. Zo konden zij de expressie van de honden zien in verschillende situaties. De honden werden aangekeken, genegeerd, en af en toe beloond met een snoepje. Hierna werden de beelden bekeken en geanalyseerd. 

Speciaal voor ons

En wat bleek? Wanneer de honden aangekeken werden door hun baasje dan kwam het vaker voor dat zij hun tong lieten zien en dat ze hun wenkbrauwen optrokken, oftewel hun puppy-ogen opzetten. Zelfs als de honden een snoepje kregen kwam was het effect niet zo groot als wanneer de honden aangekeken werden door een persoon. Dit betekent dus dat deze gezichtsuitdrukkingen niet random of toevallig zijn. Honden zetten hun puppy-ogen op om liefde en aandacht te krijgen. Ze weten dus stiekem zelf ook wel dat ze onweerstaanbaar schattig zijn.

via GIPHY

Ontwikkeld voor de mens

Deze puppy-ogen hebben honden niet altijd gehad. Honden leven al tienduizenden jaren samen met de mens. Het is dan ook niet gek dat zij zich in deze tijd hebben ontwikkeld om beter met ons te kunnen communiceren. Deze puppy-ogen zijn in al die jaren dus speciaal ontwikkeld voor de mens. En met deze kennis zal je helemaal smelten wanneer je viervoeter je de volgende keer liefdevol aankijkt. 

Lees ook: Hond of kat: wie houdt er meer van hun baasje?