Lifestyle / Wonen
Wonen

Hier moet je op letten wanneer je een hoeslaken koopt

Veel mensen vergeten dit al snel, maar ook een goed hoeslaken helpt mee aan een fijne nachtrust. Niets zo irritant als een hoeslaken dat midden in de nacht omhoog springt. Het is daarom belangrijk om op een aantal dingen te letten wanneer je een hoeslaken aan gaat schaffen. 

hoeslakenLees ook: Dit zijn de leukste hangplanten voor in huis

Kies het juiste materiaal

Keuze is er genoeg wat betreft het materiaal van je hoeslaken. Zo heb je katoenen, maar ook badstof of velours hoeslakens. Wanneer je bijvoorbeeld een echte koukleum bent, past een flanellen hoeslaken misschien wel perfect bij jou. Dit materiaal houdt je 's nachts lekker warm omdat het zacht aanvoelt en de warmte langer vasthoudt, in tegenstelling tot andere soorten hoeslakens. Het kiezen van het juiste materiaal hoeslaken kan dus erg persoonlijk zijn: het ligt er echt aan wat jij zelf fijn vindt.

Welk type past bij het matras

Tegenwoordig bestaan er genoeg soorten matrassen, en daarbij hoort natuurlijk ook een bijpassend hoeslaken. Een standaard hoeslaken, voor standaard matrassen van 12 tot 30 centimeter. Wanneer je een boxpspring hebt, kies je voor een boxpring hoeslaken. Dit hoeslaken is geschikt voor matrassen met een hoogte van wel 40 centimeter. Weet dus voordat je een hoeslaken aanschaft welk soort matras je hebt en welk hoeslaken daar het beste bij past. Een splittopper hoeslaken is fijn voor verstelbare matrassen en een topper hoeslaken is handig voor het toppermatras of het topdekmatras. Daarbij kan je ook nog de keuze maken tussen een stretch of non-stretch hoeslaken. 

Hoekhoogte

Wanneer je weet welk type hoeslaken het beste bij jou en jouw matras past, is het natuurlijk ook belangrijk dat het hoeslaken om het bed heen past. De breedte, hoogte en lengte van het matras zijn belangrijk bij het uitkiezen van het juiste hoeslaken. Hierbij is het handig om te letten op de 'hoekhoogte'. De meeste matrassen zijn vaak 20 tot 24 centimeter hoog. Met een hoekhoogte van 30 centimeter past jouw hoeslaken perfect over een matras dat ongeveer zo hoog is. Wanneer je matras hoger is dan 27 centimeter heb je een hoeslaken nodig dat een hoekhoogte heeft van meer dan 30, om de spanning van het hoeslaken te houden. Let op: bij een toppermatras of splittopper zijn de exacte afmetingen van het matras nodig om de perfecte grootte van het hoeslaken te vinden. 

Kleur

Om je bed een leuke twist te geven, is het altijd leuk om een hoeslaken te nemen dat een ander kleurtje heeft dan wit. Een grijs of zwart hoeslaken kan namelijk veel leuker uitpakken dan je denkt. Nu alleen nog een leuk dekbed en jouw bed is helemaal ready!

Lees ook: De 10 leukste dekbedovertrekken onder de 25 euro

Beeld: Pexels