Kinderen en zindelijkheid: wat is normaal?

Kinderen door Sandra E

Bergen luiers heeft jouw kindje er al doorheen gewerkt. En jij hebt de afgelopen jaren uren en uren luiers verschoond. Helaas wordt je kindje niet op commando zindelijk, het wil nog niets weten van een potje of toilet en vindt het maar spannend. Kinderen en zindelijkheid, wat is normaal?

kinderen zindelijk

Lees ook: Ken je deze leuke kledingmerken voor baby’s al?

Zindelijk tussen twee en drie jaar 

De leeftijd waarop kinderen zindelijk worden verschilt per kind. Het ene kind geeft al eerder aan dat het een plas op het toilet wil doen en de ander vindt het wel prima om de luier te dragen. Wist je dat de leeftijd waarop een kind zindelijk wordt over de hele wereld erg verschillend is? Er zijn volkeren waarbij men de kinderen zo trainen dat ze op een bepaald moment, gekozen door de ouders, een plas of poep doen. In Europa, Noord-Amerika en Australië, worden kinderen over het algemeen tussen de twee en drie jaar overdag zindelijk. Kinderen onder de 18 maanden worden vaak nog niet zindelijk. Ze hebben nog niet voldoende controle over de sluitspieren om een plas of ontlasting op te houden. Als je kindje klaar is om zindelijk te worden, dan begrijpt zij of hij ook het verband tussen de aandrang voelen en het daadwerkelijk plassen of poepen.

’s Nachts zindelijk

Kinderen tussen de drie en vier jaar blijven op die leeftijd ook ’s nachts droog. Echter is er een groot percentage die er toch wat langer over doen om ’s nachts droog te worden/blijven.

Let op deze signalen:

Over het algemeen zijn jongens wat later met zindelijk worden dan meisjes. Gaat je dreumes de volgende signalen geven dan is hij of zij waarschijnlijk klaar om zindelijk te worden.

·       Laat duidelijk merken aan zijn of haar houding dat het een behoefte doet.
·       Vindt een natte luier vervelend 
·       Geeft aan dat hij een volle luier heeft
·       En de belangrijkste: heeft interesse in het toilet en wil weten wat daar gebeurt

En hoé moet je je kind dat zindelijk maken? YouTube-mom Allie legt het uit in deze video:

Lees ook: Dit zijn de 12 leukste influencer moms