Een baby en huisdieren: hier moet je op letten

Kinderen door Chloe

Hoera! Jullie hebben een kleintje op de wereld gebracht (of het is bijna zo ver). Deze toevoeging aan jullie gezin brengt een hoop geluk, maar ook een hoop onzekerheid met zich mee. Bijvoorbeeld: wat vinden de andere gezinsleden ervan? Je honden- en kattenkinderen zijn natuurlijk ook voorwaardig members van jullie gezin. Ook voor de viervoeters zal er met de komst van een baby veel veranderen. Hoe laat je jouw huisdier(en) zo snel mogelijk aan je baby wennen?

baby huisdier

Lees ook: 26 dingen die nieuwe moeders (gaan) herkennen

De voorbereiding

Voordat de baby er is, kan je al genoeg doen om je huisdier alvast te laten wennen aan de veranderingen. Mag je hond bijvoorbeeld niet meer op de bank of moet de kat zijn slaapplek afstaan omdat dat de nieuwe babykamer wordt? Begin hier dan zo vroeg mogelijk mee zodat je huisdier de baby niet met al deze nieuwe regels associeert. In het begin zal je huisdier nog niet helemaal snappen waarom iets ineens niet meer mag, maar het belangrijkste is dat jij consequent bent. Wij wensen je vast succes, want met die schattige puppy- of kattenogen wordt dit  een hele uitdaging!

Met de komst van een baby zullen er ook veel nieuwe geuren in het huis zijn, en dit ruiken je huisdieren als de beste. Ook hierop kan je je huisdier voorbereiden. Laat ze bijvoorbeeld al wat rondsnuffelen tussen de babyspullen en gebruik een paar weken van tevoren douchegel zoals Zwitsal. Zo raken je huisdieren alvast gewend aan al die nieuwe geuren. En nu heb je een goed excuus om jezelf lekker in te smeren met die heerlijke Zwitsalgeur.

De eerste keer

Het moment dat je baby en je huisdier elkaar voor het eerst ontmoeten kan best spannend zijn. Je weet namelijk nooit hoe een huisdier zal reageren. Over het algemeen zijn honden en katten heel nieuwsgierig en zullen zij zelf dus toenadering zoeken. Doen ze dit niet? Probeer het dan niet de forceren, want dan is de kans groot dat bijvoorbeeld je kat een keer uithaalt. Hoewel jij niet kan begrijpen dat iemand bang kan zijn voor jouw bundle of joy, kan het voor je viervoeter best eng zijn als die nog nooit een baby heeft gezien. Vooral het gehuil vinden dieren helemaal niks. Heb dus geduld: je huisdier zal vanzelf wel weer toenadering zoeken zodra hij er klaar voor is. 

Zorg er wel voor dat je je huisdier genoeg aandacht blijft geven. Natuurlijk zal het met een baby wat minder zijn, maar wanneer je een huisdier negeert of heel weinig aandacht geeft zal hij snel jaloers worden. 

Hygiëne

Hoewel ze zeggen dat katten de schoonste wezens op aarde zijn, kunnen ze wel ziektekiemen en bacteriën met zich meedragen. Normaal is dit niet gevaarlijk, maar een pasgeboren baby is erg kwetsbaar. Zorg er dus voor dat je kat niet in het gezicht van je kindje likt en verschoon de kattenbak wat vaker dan normaal. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een hond. De bacteriën in de hond van een mond kunnen gevaarlijk zijn voor mensen, dus laat je hond een gepaste afstand van je baby houden. Daarbij is het belangrijk om je baby na aanraking met het huisdier even met zeep of een babydoekje te wassen. En last but not least: houd speelgoed van je baby en huisdieren gescheiden. Baby’s onderzoeken de wereld met hun mond, dus ook het afgelebberde speeltje van de hond zullen ze al snel zonder pardon in hun mond stoppen.

Lees ook: De leukste Oud-Hollandse babynamen voor jongens en meisjes