Waar je rekening mee moet houden als je gaat samenwonen

Relaties door Chloe

Jullie gaan (eindelijk) samenwonen! Dat is natuurlijk fantastisch, maar er zijn veel dingen waar je waarschijnlijk nog niet aan hebt gedacht. Jij zit tenslotte te genieten op je roze wolk en dat is helemaal oké. Als dit de eerste keer is dat je met iemand gaat samenwonen kan er veel op je af komen. Sommige verwachtingen zullen niet uitkomen, of deze nou goed of slecht zijn. Hier moet je rekening mee houden als je gaat samenwonen.

samenwonen

Lees ook: Samenwonen? Met deze tips blijft het leuk

Vrijheid

Vooral als je al een tijdje op jezelf woont ben je gewend aan vrijheid. Je hoeft je niet te verantwoorden als je een keer laat thuis bent en of je wel of niet thuis eet, dat zie je die avond zelf wel. Doe je dit ook als je samenwoont, dan kunnen we je verzekeren dat het snel mis gaat. Nu je samen met je partner woont zullen jullie alles met elkaar moeten overleggen. Je kan dus niet meer zonder erbij na te denken je hele vriendengroep op vrijdagavond uitnodigen. Eerst even overleggen met je lover.

Kosten

Geld is vaak een issue als je net gaat samenwonen. Ook hiervoor geldt namelijk: eerst overleggen. Natuurlijk hoef je niet te vragen of het oké is dat je een flesje wijn mee hebt genomen van de supermarkt, maar als jij je hele salaris eerst uitgeeft aan nieuwe kleding en daarrna jouw deel van de huur of hypotheek niet kan ophoesten heb je dikke mot. Bespreek jullie geldzaken dus vooraf goed door. Wie betaalt wat en hoe zit het met sparen voor de toekomst? Wees ook zakelijk over de verdeling als het uitgaat: wij krijgt wat en wie mag bljven wonen in jullie huis. 

Huishoudelijke taken

Nu denk je misschien wel: ‘Ach, dat komt wel goed’, maar grote kans dat jij en je partner niet op één lijn zitten betreft het huishouden. Verdeel de taken daarom van tevoren, zodat je samen zorgt voor een schoon en net huis. Als het doucheputje vol zit met haren of de vuile vaat nog op het aanrecht ligt dan, kan je dat je lief wel vergeven. Hij of zij zal waarschijnlijk ook accepteren dat jullie kledingkast uitpuilt, maar hé, je moet wat voor elkaar over hebben. 

Privacy

Er zijn nou eenmaal een aantal dingen die we liever achterhouden voor onze partner zo lang het kan. Hij of zij is dan misschien wel je levenspartner, maar je mag ook dingen voor jezelf houden. Aan de andere kant zal je ook een stukje privacy opgeven. Als jullie samenwonen komen jullie nou eenmaal alles over elkaar te weten, ook de minder charmante kanten. Maar hoe fijn is het als je elkaars 'menselijke kanten' ook kan waarderen?

Intimiteit

Nou zitten er natuurlijk ook heel veel voordelen aan samenwonen. Je zal elkaar veel vaker zien en je komt pas echt ‘thuis’ als het bij je geliefde is. Dit zorgt ervoor dat jullie veel closer zullen worden. Jullie leren elkaar nu pas echt kennen waardoor jullie steeds dichter naar elkaar toe zullen trekken. Dit zorgt voor extra intimiteit en als je liefje echt the one is, dan is dit de manier om erachter te komen. 

Lees ook: 6 vragen om aan je partner te stellen voordat je gaat samenwonen