Seks & relaties / Relaties
Relaties

Tania: 'Ik woon samen met mijn ex'

Je relatie is over. Plotseling. En naast de emotionele achtbaan waarin je je bevindt, zijn er allerlei praktische zaken te regelen. Het huis bijvoorbeeld. Tania loste het simpel op: zij en haar ex wonen nog steeds samen.

“Ik vind het woord ex-vriend een beetje rot”, vertelt Tania (35). “Ik vind het altijd heel raar om met dat woord over hem te praten. Het is zo negatief, net of we geen vrienden meer met elkaar zijn. Maar dat zijn we natuurlijk nog wel, anders zouden we we niet met elkaar in één huis wonen.”

De relatie
De ex-partner van Tania, Robert, is een flink aantal jaar ouder. “Ik denk dat dat ook wel één van de redenen is geweest dat de relatie is stukgelopen”, zegt ze. “Daarnaast hebben we samen een kindje verloren. Ik denk dat dit zo’n impact op de relatie heeft gehad, dat het ook heeft meegespeeld bij het einde van onze relatie.”


“Robert en ik zijn zo’n 12 jaar samen geweest”, vertelt Tania. “We hadden aan het begin allebei een huis, maar na ongeveer een jaar besloten we samen te gaan wonen. Toen ik een hele tijd later zwanger werd van ons eerste kindje, werd het huis te klein. Het was gewoon een appartement dat voor ons tweeën prima was, maar met een kindje erbij zou het wat krap zijn. Toen zijn we verhuisd.” Helaas gebeurde er toen iets dat niemand had voorzien: Tania’s kindje overleed. Maar al gauw, zo’n 9 maanden daarna, werd ze weer zwanger. “Daar is ons zoontje Max uit geboren, die nu 9 is.”

Het einde
Zo’n drie jaar geleden besloot Tania dat ze met de relatie wilde stoppen. “Ja, daar ga je dan met elkaar over praten”, zegt ze. “En op een gegeven moment vraag je je toch af wat je moet doen. Aan de ene kant wil je weg, maar aan de andere kant heb je je kindje én een huis, dat onverkoopbaar is in deze tijd. Je jaagt jezelf, maar ook de ander, dan enorm op kosten. Bovendien heb ik een eigen bedrijf, dat financieel nog niet goed genoeg liep om zelf de hypotheek op te kunnen hoesten. Ook hij had niet genoeg inkomsten. Kortom: we hadden elkaar nodig om daar te kunnen blijven wonen.”

Om praktische redenen nam Tania dus de beslissing om, samen met haar ex en Max, in het huis te blijven wonen. “Het was wel een lastige beslissing. Natuurlijk is het geen ideale situatie, er zijn nu en dan ook weleens spanningen. Als ik met mannen date vindt hij dat bijvoorbeeld niet zo leuk. Maar we zijn gewoon nog vrienden. Ik heb 2,5 jaar een relatie gehad met iemand anders, en dat ging ook gewoon goed. De spanningen losen we samen op. We zijn toch een beetje aan elkaar veroordeeld op dit moment.”


Invloed op Max
Tania denkt niet dat de hele situatie een negatieve invloed heeft op haar zoontje. “Voor Max zal het natuurlijk leuk zijn om papa en mama de hele dag om zich heen te hebben, maar aan de andere kant zijn er ook weleens wat spanningen, die toch terugvallen op hem”, vertelt Tania. “Dus in die zin vraag ik me af of hij daar baat bij heeft. Tegen hem hebben we niet heel specifiek gezegd dat we geen relatie meer hebben, ik denk dat hij daar ook nog wel iets te jong voor is. Toen ik nog met mijn andere ex-vriend samen was, ging Max ook weleens mee naar zijn huis. Hij wist dan ook wel dat dat mijn vriend was. Kinderen zijn daar toch heel flexibel in, hoe makkelijker je er zelf over doet, hoe normaler het voor hen is.”

Tania merkt sowieso dat het vaak de omgeving is, die een label plakt op de gehele situatie. “Wij doen er zelf heel normaal over”, zegt ze. “We eten nog steeds samen, leven gewoon samen. Natuurlijk krijg ik vaak reacties, mensen die vragen naar de situatie en het raar vinden. Het zorgt soms wel voor grappige situaties, ze vragen bijvoorbeeld vaak of we nog bij elkaar op dezelfde kamer slapen of zo. Ik heb zelf ook wel gedate met mannen die het soms gek vonden. Toch snap ik die jaloezie niet zo. Als ik nog met Robert verder zou willen, dan was deze situatie er niet. Ik zou er zelf niet zo over inzitten, ik heb er nooit een seconde over nagedacht om weer bij hem terug te komen.”


Volgens Tania zou ze er ook geen problemen mee hebben als Robert met iemand zou daten. “Maar dat doet hij niet. Hij spreekt weleens af met vriendinnen, maar hij date niet”, zegt ze. “Hij moet het zelf weten, ik heb er geen mening over. Als ze bij ons over de vloer komt, mag zij koken, haha!”

De toekomst
Op dit moment vertrouwt Tania er gewoon op dat ze niet zomaar het huis uit gezet wordt. “Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ik mijn eigen stek vind, maar dat is ook afhankelijk van mijn financiële situatie. Als die verbetert, waardoor ik bijvoorbeeld de hele hypotheek over kan nemen, dan zullen we wel uit elkaar gaan. Misschien dat ik dan alleen met Max ga wonen, of met een nieuwe partner. Wie zal het zeggen?”

Lees ook onze andere real life verhalen.

Wil je ook je verhaal aan (de leZeressen van) Ze.nl vertellen? Stuur dan een mailtje naar redactie@ze.nl o.v.v. real life verhaal.