Wat doe je als je vriendinnen niet meer zo goed bij je passen?

Relaties door Valérie

Vrienden van vroeger, (ex-)collega’s, studievrienden, sportvrienden, feestvrienden. Er zijn vrienden in alle soorten en maten met wie je lief en leed hebt gedeeld. Niet elke vriendschap is echter voor het leven. Wat doe je als je een of meer vriend(inn)en niet meer zo goed bij je passen?

Lees ook: 9 verhaallijnen uit Friends die eigenlijk helemaal niet klopten

Balans opmaken en ‘nee’ verkopen 

Tijdens je studententijd had je zeeën van tijd voor koffiedates met verschillende vrienden. En als dat niet lukte, konden jullie elkaar dezelfde avond nog zien in de kroeg. In het werkende leven heb je deze vrijheden qua dagindeling niet meer. Ook een relatie en eventueel kinderen zorgen ervoor dat je je vrienden minder ziet. 

Je leert door deze nieuwe levensfase beter te prioriteren welke vrienden er belangrijk zijn in je leven. Daarom zul je sneller een ‘nee’ moeten verkopen en een ‘verre’ vriendin vaker moeten teleurstellen. Je leert met het ouder worden hoe kostbaar je vrije tijd eigenlijk is en met wie je je kostbare vrije tijd het liefst wil spenderen. 

Een vriendschap laten verwateren

Wanneer je merkt dat het contact van beide kanten moeizaam verloopt, zullen jullie allebei merken dat je niet meer zo goed bij elkaar past. Waarschijnlijk kan die vriendin haar ei ook beter kwijt bij vriendinnen die op dit moment dichter bij haar staan dan jij. 

Dat is ook niet gek. Vrienden komen en gaan. In zeven jaar tijd spreek je ongeveer de helft van je vrienden niet meer en hebben ze plaatsgemaakt voor anderen. Wanneer jij en je studievrienden nu allemaal in andere steden wonen, is het niet gek dat jullie elkaar minder spreken. Wanneer je deze vrienden uit het oog verloren bent, hebben zij waarschijnlijk plaats gemaakt voor nieuwe vrienden. Deze nieuwe vrienden, zoals collega’s, liggen qua interesses misschien meer op één level op dit moment in je leven. En dat is vrij normaal. Een vriendschap die voor jullie beiden niet meer zo waardevol is, zal verwateren. 

Eerlijk je gevoel vertellen

Hoe moeilijk het ook is, eerlijkheid duurt het langst. Je kan het contact laten verwateren en zo de vriendschap breken, maar het kan zijn dat die vriendin de hint niet begrijpt. Voor beiden het prettigst wanneer je je gevoel over de vriendschap uitspreekt op een eerlijke en niet-beschuldigende manier. Het hoeft dus niet met een ruzie gepaard te gaan. 

De vriendschap oppimpen

Vind jij het doodzonde om een waardevolle vriendschap te laten verwateren, maar voel je toch dat jullie niet meer bij elkaar passen? Maak het bespreekbaar met de vriendin(nen) in kwestie. Wellicht voelen zij hetzelfde en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld een nieuwe gezamenlijke hobby zoeken om elkaar vaker te kunnen zien en een nieuwe gedeelde interesse opbouwen. En onthoud: verschillen kunnen je vriendschap juist interessant maken. Iemand die het altijd met je eens is, is toch doodsaai?

Lees ook: Niemand om iets mee te doen? Dit is de oplossing