Deze kruiden staan in bijna elk keukenkastje

Eten door Redactie Ze.nl

Schaft de pot in Nederland zeven dagen in de week aardappel, vlees en groenten met wat aromat en nootmuskaat? Think again. De inhoud van het kruidenkastje van de meeste Nederlanders zal je nog verbazen!

kruidenrek

Lees ook: VIDEO: Gember schillen wordt een makkie met dit trucje

Zout, peper en...

Naast de standaard peper en zout hebben veel Nederlanders tegenwoordig ook standaard onder andere paprikapoeder (81,8%), kaneel (81,5%) en ketjap manis (78,0%). Dat blijkt uit onderzoek van onderzoek van PanelWizard in opdracht van HelloFresh. Verder blijkt dat minstens de helft van de huishoudens de vier ‘VOC-specerijen’ (meestal) op de plank hebben staan; (zwarte) peper (90,4%), kaneel (81,5%), nootmuskaat/foelie (59,4%) en kruidnagel (52,1%). Kleyn: “Hollandse appeltaart, speculaas en ander zoet zijn ondenkbaar zonder kaneel. Ossenworst is geen ossenworst zonder foelie en denk eens aan de gekookte groente met geraspte nootmuskaat bij je oma.”

Knoflook was niet chic

Wist je dat het gebruiken van knoflook 'vroeger' werd gezien als een teken van armoede. Kleyn: “De geurende knol werd geassocieerd met een ‘boerenachtergrond’ en was dus absoluut niet chic. Pas met de komst van Indische Nederlanders en de opkomende populariteit van de Franse, Spaanse en Italiaanse keukens omarmden we hier de knoflook", aldus culinair historica Charlotte Kleyn. Kun je het je voorstellen?

In deze infographic van HelloFresh staan nog meer fun facts over het kruidenkastje van de Nederlander.

kruidenrek

Lees ook: De lekkerste limonades maak je deze zomer zelf