Jeukende hoofdhuid: zo los je het op

Lichaam door Sandra E

Een jeukende hoofdhuid, het is irritant, gênant en intens vervelend. De jeuk kan zomaar op komen zetten en dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Gelukkig ben jij niet de enige die last heeft van jeuk op je hoofd en kun je er iets tegen doen.

jeukende hoofdhuid

Lees ook: Zet je beste voetje voor: zo verzorg je je voeten

Jeukende hoofdhuid: de oorzaken

De hoofdhuid kan soms erg gevoelig zijn door verschillende factoren: verandering van seizoenen of temperatuur, stress, luchtvervuiling, agressieve haar-/hoofdhuidverzorging, slechte voeding of hormonale veranderingen. De jeuk ontstaat doordat de hoofdhuid zijn natuurlijke vocht verliest en de beschermlaag wordt aangetast. Hierdoor dringen schadelijke stoffen de hoofdhuid in en dit leidt tot micro-ontstekingen. Door deze micro-ontstekingen (is een milde ontsteking van de huid) kan de hoofdhuid ernstig geïrriteerd raken, wat dus leidt tot die vreselijke jeuk.

Behandeling van een jeukende hoofdhuid 

Ten eerste: schaf een mild shampoo aan die bij jouw haartype past. Veel merken hebben in hun assortiment speciale shampoos voor een jeukende hoofdhuid. Daarnaast zijn er nog andere tips die je kunt ondernemen om die irritante jeuk tegen te gaan!

  • Probeer je haar niet te vaak te wassen: max. 3 keer per week
  • Föhn je haar niet te vaak.
  • Probeer gezond en evenwichtig te eten.
  • Zorg voor ontspanning zodat stress verminderd wordt.
  • Bind je haren niet te strak samen in een staart. Je huid kan hierdoor geïrriteerd raken.
  • Ga je de zon in? Bescherm je haar en hoofdhuid tegen de zon met een pet of hoedje.
  • Je kunt je hoofdhuid ook regelmatig (laten) masseren. Dit zal de bloedcirculatie bevorderen.
 

Helpen bovenstaande tips en producten tegen een jeukende hoofdhuid nog steeds niet? Raadpleeg dan een arts of een dermatoloog. Ook wanneer je hoofdhuid ontstoken, vocht afscheidt of er erg pijnlijk is, kun je beter contact opnemen met je huisarts. 

Lees ook: Bultjes op je billen: zo kom je er vanaf