Die gekke bultjes op de zijkant van je tong: wat zijn dat?

Lichaam door Sandra E

Je tong: een lap vlees, (tja dat is het, toch?) dat zich in je mondholte bevindt. Wist je dat de tong een essentieel onderdeel is bij de vorming van woorden? En je tong helpt natuurlijk bij het slikken, zuigen, zoenen en... proeven. Achter op de tong bevinden zich bultjes wat de smaakpapillen zijn, maar die bultjes op de zijkant van je tong: wat zijn dat dan?

bultjes tong

Lees ook: Heb jij een derde tepel zonder dat je het weet?

Bultjes aan de zijkant van je tong 

Wist je dat je tong bestaat uit allemaal klein bultjes? Deze bultjes zijn papillen en zitten verspreid over je hele tong. Aan de zijkant van je tong zitten bladvormige papillen. Deze zitten in de vouwen aan de zijkant van de tong en deze bevatten de meest gevoelige ‘smaakknoppen’. Met deze papillen proef je dus alle primaire smaken. De primaire smaken zijn zoet, zuur, bitter, zout en umami. De bultjes zien er misschien een beetje gek uit, maar zijn dus heel waardevol!

Niet schadelijk

Die gekke bultjes op de zijkant van je tong kunnen dus geen kwaad. Houd je tong wel in de gaten. Want een bultje aan slechts één kant kan kwaadaardig zijn. Is je tong pijnlijk, gezwollen, stijf of ontstaan er vreemde bultjes of zweren? Breng dan een bezoek aan je huisarts. 

Tips om je tong fris en fruitig te houden

  1. Zorg voor een goede mondhygiëne en poets twee maal per dag. (Vergeet je tong niet!)
  2. Goed voor jezelf zorgen, door gezond te eten, regelmatig bewegen en voldoende slaap.
  3. Rook niet en drink alcohol met mate

Lees ook: Piercing zetten in Amsterdam? Dit zijn de beste piercingshops