Sleeping Beauty

Lichaam door Petra
Als jij lekker in relaxstand ligt is je huid keihard aan het werk. Voor een fris hoofd is het dus belangrijk dat je huid genoeg de tijd krijgt om tijdens haar nachtdienst te kunnen herstellen. Genoeg slaap is the key to beauty.  

Overdag is je huid vooral bezig om uv-straling en vuil uit de lucht tegen te houden. ?s Nachts gaat je huid in een soort herstelstand. Tijdens deze nachtdienst gaat de celvernieuwing twee keer zo snel. Geen wonder dat slapen je een goed gevoel geeft en je een gezondere huid en een mooie glans op je gezicht krijgt. Daar heb je geen dure nachtcrème voor nodig!

Slaap vatten
Avondrituelen kunnen je helpen om makkelijker in slaap te vallen. Hierbij is het van belang dat je elke avond op een vast tijdstip naar bed gaat, bijvoorbeeld half elf. Ga van te voren een halfuurtje in je boek lezen of ga mediteren. Door vaste rituelen krijgt je lichaam door dat het tijd is om naar bed te gaan.

Voordat je gaat slapen is het niet verstandig om nog stressvolle dingen te doen. Dus niet meer laat sporten of studeren. Ook tv kijken of bellen kan laat op de avond nog voor teveel spanning zorgen. Dus zet je tv en telefoon na 8 uur gewoon lekker uit.


Naar bed gaan met een volle maag is ook niet slaapbevorderend. Wat wel helpt is een kopje thee of warme melk met honing. Theesoorten die slaap bevorderen zijn lindebloesem, ijzerkruid, kamille en citroenkruid.

Een warm bad of uitgebreide douche nemen zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt en daarvan word je lekker slaperig. Gooi een drupje lavendelolie in je bad of in een aromabrander in je slaapkamer en wordt instantly ontspannen.

Heb je veel aan je hoofd? Als je een dagboek bijhoudt kun je alle zorgen meteen van je afschrijven. Zo hoef je je zorgen niet mee naar bed te nemen. Of schrijf een to do-lijstje, dan hoef je niet meer de hele nacht te onthouden wat je ook alweer nog allemaal moet doen. Ook handig: leg een kladblokje neer, zo kun je alle goede ingevingen meteen opschrijven en daarna weer lekker verder slapen.


Wist je dat :

Slaapgebrek kan leiden tot overgewicht? Hoe langer je niet slaapt hoe meer kans je krijgt om in de koektrommel te graaien!

Je tijdens je slaap 60 cal per uur x 8 = dus 480 cal verbruikt? Hah, weg met die zak chips!

Een glaasje wijn je kan helpen lekker in slaap te komen, maar dat je van teveel alcohol juist onrustig slaapt?

Je koffie, zwarte thee en cola beter niet kunt drinken voor het slapen? Tot 4 uur 's middags kun je het nog ongestraft doen.

Je ?s avonds beter niet te veel kan eten? Als je maag vol is dan is je lichaam bezig dat te verteren waardoor je minder ontspannen slaapt.

Je sowieso geen vette hap meer zo laat naar binnen moet werken, maar wat melk of wat fruit kan nemen?

Gemiddeld 8 uur slaap per nacht het gezondst blijkt te zijn? Nederlanders slapen gemiddeld 7 uur en 32 minuten per nacht.


Weg met die:

Droge huid!

Smeer je lichaam in met een vettige bodycrème of lotion, bijvoorbeeld die van Nivea. Vooral voor het slapengaan, als je lichaam zich weer oplaadt, wordt de lotion goed opgenomen.

Onzuiverheden!
Maak ?s ochtends en ?s avonds je huid goed schoon, bijvoorbeeld met de milk van Olaz. Ga vooral niet met een ongereinigde huid slapen, hello verstopte poriën!

Slaaprimpels!
Breng ?s ochtends een lekkere hydraterende dagcrème aan, bijvoorbeeld die van Biodermal. Slaaprimpels dankzij je kussen? Die kun je voorkomen door op je rug te slapen

Wallen!
Last van opgezwollen ogen door een slechte nachtrust? Leg er ijsblokjes in een doek op, een oogmasker of komkommerschijfjes. Lauwe watten met kamille kan ook goed helpen. En een speciale oogroller wil ook nog wel eens werken, wat dacht je van de oogroller van Garnier?

Donkere kringen!
Helaas zijn deze erfelijk. Beperk de schade door ?s avonds een oogcrème op te smeren en ?s ochtends een camouflagestick of concealer te gebruiken in de kleur van je huid of een tint lichter, zoals die van Rimmel.


Slaapverwekkende tips:
  • Warme melk met honing is hét geheim tegen slapeloze nachten.
  • Zorg voor een goed matras en ga liggen in een natuurlijke houding.
  • Concentreer je op je ademhaling en probeer je lijf per lichaamsdeel eerst helemaal aan te spannen. Begin bijvoorbeeld bij je linker kleine teen. Zet er zoveel mogelijk spierspanning op, houd dat vijf seconden vast en ontspan dan. Ga vervolgens al je tenen af en doe dat ook met je rechtervoet. Ga op deze manier al je afzonderlijke lichaamsdelen af en eindig met je hoofd.
  • Met koude voeten is het lastig in slaap vallen: neem een warm voetenbad.
  • Ga pas naar bed als je je slaperig voelt.
  • Seks ontspant en bevordert de bloedsomloop, dus kijk je vriend lief aan of ehhh? die heb je natuurlijk helemaal niet nodig...
Wat zijn jouw slaaprituelen?