Waarom lijkt afvallen zo ingewikkeld, terwijl iedereen het kan?

Eten door Redactie Ze.nl


Je zal het vast wel herkennen: iemand is vol euforie gestart met een dieet, maar achteraf weer aangekomen. Het komt nog veel te vaak voor dat diëten niet zo rooskleurig blijken te zijn als ze worden voorgesteld. Maar waarom is dat eigenlijk?

Afvallen is iets wat iedereen zou moeten kunnen, zolang je het maar op de juiste manier doet. Hoe het komt dat veel mensen falen in hun missie heeft vaak te maken met een gebrek aan discipline, maar ook met verkeerde diëten en onrealistische doelen stellen.

We willen je daarom laten zien hoe snel afvallen wel mogelijk is, door een aantal simpele stappen op te volgen. Hoewel ze makkelijk uitvoerbaar zijn, zal het natuurlijk niet altijd van een leien dakje verlopen. Het kan op momenten best lastig zijn, maar daar heb je doorzettingsvermogen voor. 

Heb je er al zin in? 

Een verzadigde markt vol met diëten


Allereerst moet je snappen dat waar problemen zijn of een vraag is naar iets, een markt vol loopt met aanbieders. In het geval van diëten zitten hier sommige goede, maar helaas ook een heleboel slechte varianten tussen.

Dieet is afgeleid van het Griekse diatia, wat zoveel betekent als “leefregel”. Het klinkt op die manier veel meer als een set regels die je kunt toepassen in je leefstijl. Helaas worden diëten vaak gezien als een tijdelijke (snelle) oplossing voor een veel groter onderliggend probleem.

 Gebruik je een dieet slechts tijdelijk, dan zal het dweilen met de kraan open blijven. Een beter idee is om je leefstijl om te gooien en te kiezen voor een gezond voedingspatroon, waarvan dit weekschema van [verantwoord-afvallen.nl] een goed voorbeeld is om mee te starten. Zo creëer je een gezondere manier van leven, waar je zelf heel content mee bent en ook in de toekomst de voordelen van ervaart.



Afvallen met de juiste feiten op een rijtje


Om je hierbij te helpen gaan we je hieronder een aantal leefregels laten zien, waarmee jij gaat afvallen en fitter door het leven zal gaan.



1. Afvallen met minder calorieën


De hoeveelheid calorieën die jij dagelijks binnenkrijgt speelt zeker een rol. Hierbij is het zaak te achterhalen hoeveel je op een dag neemt, wat je energiebehoefte is en hier iets onder te gaan zitten (zeker niet teveel).



2. Snel afvallen door ook te letten op je wat je eet


Daarbij is wat je neemt ook heel belangrijk. Streep de snelle koolhydraten en suikers zoveel mogelijk van je lijstje, behalve rondom momenten van intensiteit (bv. sporten). Koolhydraatarm eten is makkelijker dan je denkt en eenvoudig klaar te maken zoals deze recepten waarmee je sneller gaat afvallen.

Tip: Neem vaker groente (ook 1 tot 2 stukken fruit per dag), volgranen producten (beperkt), bonen en eet zoveel mogelijk onbewerkte producten.

Vetten zijn gezond voor je zolang het maar om gezonde vetten gaat, waarbij je natuurlijk ook niet teveel ervan neemt. Denk hierbij aan vis tijdens je avondeten, bakken in olijfolie, een handje nootjes, avocado en meer.

Het nemen van eiwitten is goed (zonder te overdrijven in de hoeveelheid in verhouding tot de rest). Ze zijn de bouwstenen van je spieren en beschermen deze ook. Verhoog ze dus met eieren (2-4 per dag en niet elke dag van de week), magere kwark, kip, rundvlees of een proteïne (eiwitten) shake.



3. Meer lichaamsbeweging en sporten voor vetverbranding


Door veel actiever te zijn zal je vetvetverbranding ook omhoog schieten. Denk hierbij aan fietsen, hardlopen, teamsporten (voetbal, volleybal, tennis etc.), wandelen met de hond, traplopen en meer.

Je kan het natuurlijk ook professioneler aanpakken door gerichte trainingen te doen en naar de sportschool te gaan. Met name krachtraining, fitness en zeker HIIT zijn waardevolle inspanningen om meer lichaamsvet te verbranden.

Daarbij bouw je er ook nog eens, afhankelijk van het soort training, meer spiermassa mee op. Hierbij is het dan ook belangrijk niet alleen te kijken naar je gewicht (spieren wegen meer dan vet), maar ook naar hoe je eruit ziet.

Je kan namelijk heel goed meer spiermassa ontwikkelen (en relatief weinig in kilo’s afvallen), maar toch veel opgeslagen lichaamsvet kwijtraken.



4. Hard werken is niet hetzelfde als stressen


Hard werken is goed, maar mensen die lopen te stressen is wat anders. Hoe hoog de druk ook is, blijf altijd stressvrij. Het is niet alleen veel beter voor je maar voorkomt ook dat je hierdoor sneller aankomt.



5. Drink de beste dranken


In veel dranken (zeker in supermarkten) zitten allerlei stofjes verborgen, waaronder vaak veel suikers. Al lijkt het niet veel per flesje of glas, het gaat om de totaliteit. Drink daarom voor de beste resultaten tijdens afvallen water, thee en eventueel koffie (zonder toevoegingen).



6. Stop met tijdelijke diëten


Zoek, wanneer je wilt afvallen, niet meer naar tijdelijke diëten. Ze doen meestal niet wat je wilt en dat is snel afvallen, maar ook op gewicht blijven. Daarbij is het ook nog eens een verspilling van je tijd en geld!



7. Volhouden is de sleutel


Het is heel belangrijk dat je met de juiste instelling ook gaat volhouden. Je kan er zo maanden of langer mee bezig zijn, maar dan bouw je ook wel echt iets op voor de toekomst. Bedenk dat goed.



Probeer het maar eens...


Wil je echt werk maken van afvallen? Probeer alle stappen uit dit artikel dan maar eens en je zal merken dat het sneller gaat dan diëten.