Seks in de praktijk: Help, mijn vriend heeft een erectieprobleem!

Intiem door Astrid Kremers

Drie maanden geleden had het prille stel Naomi (34 jaar) en Peter (45 jaar) een afspraak in mijn seksuologiepraktijk. Peter belde mij en vroeg met spoed om een afspraak. Hij had geluk, er was toevallig net plek vrijgekomen. 

Peter is vorig jaar gescheiden. Hij en zijn ex hadden bijna twintig jaar een relatie en samen hebben ze drie kinderen gekregen. Hij beschrijft zijn ex als een serieuze vrouw. Aan het begin van hun relatie hadden ze vaak seks en was het erg leuk. Maar in de loop der jaren hadden ze samen steeds mínder seks en werd de soloseks juist méér. Als hij masturbeerde fantaseerde hij over gepassioneerde seks met een mooie vrouw. Peter vertelt me dat Naomi die fantasie in werkelijkheid brengt. Hij zegt me dat hij nooit eerder zo heerlijk heeft gevreeën als met deze sensuele vrouw. Urenlang kunnen ze met elkaar spelen. Hij is knetterverliefd op haar en wil haar nooit meer kwijt. 

Erectieproblemen

Naomi is nooit getrouwd geweest maar heeft wel diverse relaties gehad. Ze is erg gek op Peter en vindt het niet erg dat hij al kinderen heeft. Seks is voor haar een belangrijk onderdeel in haar leven. Ze heeft in haar leven veel positieve seksuele ervaring opgedaan met diverse mannen. En daarin vindt ze geslachtsgemeenschap het ultieme genot. Ze houdt ervan om te variëren in standjes en locaties. “Al het andere vindt ze ook leuk, maar een harde penis in mijn natte vagina vind ik het allerfijnste wat er is”, zegt ze met een ondeugende blik in haar ogen. In de erotische chats die voorafgingen aan hun eerste ontmoeting heeft ze dat aan Peter onthuld. Toen wond hem dat enorm op.

Peter en Naomi hebben inmiddels al een paar keer lekker gevreeën met elkaar, waarin hij een erectie had. Maar er is één probleem: op het moment dat hij bij haar naar binnen wilde gaan, ging die erectie steeds weg. In het begin reageerde Naomi ontspannen, ze had er alle vertrouwen in dat het wel goed kwam. Maar ze begon het steeds vervelender te vinden. “Ik ben dol op Peter maar als ik geen échte seks met hem kan hebben houdt het eerlijk gezegd voor mij wel op. Dat klinkt misschien niet aardig, maar ik wil eerlijk zijn. Ik kan wel zeggen dat ik het niet erg vind maar ik vind het wél erg. Erectieverlies op het moment dat ik seks wil hebben vind ik een grote teleurstelling. Ik wil echt dat het lukt.”

 

In mijn seksuologiepraktijk zie ik veel mensen zoals Naomi en Peter. Vaak heeft de man wel een ochtenderectie en een erectie bij masturberen maar ervaart hij problemen met een erectie krijgen en/of houden als hij met zijn sekspartner vrijt. Prestatiedruk en faalangst gecombineerd met een nieuwe manier van vrijen en stress of verdriet om de scheiding zijn vaak de belangrijkste oorzaken hiervan. De reactie van de nieuwe sekspartner kan die druk en angst verhogen. Het is daarom voor mij als seksuoloog fijn om hen beiden in de spreekkamer te hebben. Dan wordt het probleem meestal het snelste opgelost. 

Peter en Naomi hebben het samen gered. Ze leerden minder prestatiegericht te vrijen en meer te genieten van andere vormen van seks. Daardoor werden ze beiden meer ontspannen. Naomi ervaarde met Peter de meest heerlijke orale seks, dat gaf hém zelfvertrouwen en háár genot. Peter leerde om meer zintuiglijk en met zijn aandacht in het hier-en-nu te vrijen. En hij leerde technieken om om te gaan met het stemmetje in zijn hoofd: ‘het gaat niet lukken’. Naomi leerde geen verwijten te maken en meer complimenten te geven. Peter werd steeds opener naar Naomi over het moeizame contact dat hij nu heeft met zijn kinderen en ex. Onlangs zegden ze de laatste afspraak met mij op de praktijk af. Peter stuurde me een bericht met de tekst: ‘Bedankt voor de fijne gesprekken. Naomi en ik zijn gelukkig met elkaar en we hebben heerlijke seks. Meestal hebben we ook geslachtsgemeenschap. En als dat niet gebeurt vinden we dat beiden niet erg meer. Naomi heeft ook meer begrip gekregen voor de spanningen die ik ervaar rondom de scheiding. We hebben beiden vertrouwen in de toekomst. Een nieuwe afspraak is dus niet meer nodig. Dank voor de goede zorgen.’

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologiepraktijk www.sexuoloog.nl.

Over de seksuoloog

Astrid Kremers is geregistreerd seksuoloog NVVS en EMDR therapeut. Ze is eigenaar van Seksuologie Praktijk Astrid Kremers. Astrid is de seksuoloog van het UMC Utrecht, Diakonessenhuis Utrecht en het Beatrixziekenhuis Gorinchem (Vitras). Ze schreef voorheen de bestseller ‘Aandacht voor seks’. Passie en liefde voor haar vak kenmerken haar. In haar praktijk stelt ze haar cliënten op hun gemak en luistert ze met aandacht. Haar instelling is oplossingsgericht. Astrid geeft ook onderwijs over seksualiteit aan diverse doelgroepen en heeft de website www.seksboeken.nl. Daarnaast is zij columniste en actief in de media. Eén keer in de maand bespreekt zij in 'Seks in de praktijk' een gefingeerde case uit haar praktijk op Ze.nl. 

Lees ook: Seks in de praktijk: Heeft ze echt geen zin in seks?