Seks in de praktijk: Seks is walgelijk! Toch?

Intiem door Astrid Kremers

Het is ’s ochtends 11 uur, tijd om de 35-jarige Charlotte uit de wachtkamer te halen. Het is de tweede keer dat we elkaar zien. Charlotte vertelde me in ons eerste gesprek dat ze seks walgelijk vindt. “Ik kan wel honderd worden zonder seks”, vertelde ze. Toen ik haar vroeg hoe het komt dat ze zo over seks denkt, vertelde ze dat ze uit een gezin komt waar altijd negatief werd gesproken over seks.

Direct en indirect heeft ze van haar moeder te horen gekregen dat seks iets is wat mannen wíllen en vrouwen móéten. Haar vader liet zich altijd neerbuigend uit over vrouwelijke seksualiteit. Geëmotioneerd gaf ze hier concrete voorbeelden van in dat gesprek. Seksueel contact met jongens hield ze dan ook altijd af. Ze had wel contact met jongens, maar nooit intiem contact. Behalve die ene dag op de middelbare school toen een jongen haar ongewenst betastte. Dat was voor haar een traumatische ervaring en een bewijs dat haar moeder inderdaad gelijk had.

Desondanks heeft ze toch een relatie gekregen met Bas. Ze zijn dikke maatjes en wonen inmiddels samen. Zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot geven vindt ze nog steeds lastig. “Ik heb een muurtje om me heen gebouwd en dat vindt Bas moeilijk. Bas wil heel graag met mij vrijen. Maar ik wil het niet. Beter gezegd, ik kan het niet. Ik kan me niet voorstellen dat seks iets is wat mensen plezierig vinden. We leven nu seksueel op gespannen voet, eigenlijk meer als broer en zus. Ik ben echt een stress-eter. Als ik mij onzeker voel ga ik veel eten en daarna voel ik me nog onzekerder. Ik heb al tig keer pogingen gedaan om af te vallen maar ik val altijd weer terug. Het bekende jojo-effect. Eerlijk gezegd voelen die extra kilo’s ook als een veilige bescherming tegen de seksueel agressieve buitenwereld.”

In het tweede gesprek vertelt ze verder. “Bas vindt mij prachtig zoals ik ben. Hij is dol op me en laat dat ook duidelijk blijken. Hij geeft veel complimenten en kan vaak niet van me afblijven. Ik begrijp dat niet. Hij begrijpt niet dat ik niet positiever denk over mezelf en over seks. Hij vindt me mooi en sexy en zegt me dat seks lekker kan zijn. Psychische hulp heb ik nauwelijks gekregen in mijn leven. Ik ben als puber weleens bij een psycholoog geweest, maar dat was een man. Met hem durfde ik niet over seks te praten. Maar nu ik een volwassen vrouw ben wordt het misschien tijd om mijn problemen eens bij de kern aan te pakken.”

Ze vertelt verder. “Jij had het tijdens ons vorige gesprek over EMDR. Heel toevallig vertelde een collega van mij dat ze EMDR-therapie krijgt. Ze zei me dat ze de traumatische plaatjes in haar hoofd over vroeger voor zich moet halen. Vervolgens moet ze dan met haar ogen een lichtballetje volgen. Daarnaast hoort ze piepjes in een koptelefoon en krijgt ze ook een trilapparaatje in je handen. Ik vond het nogal vaag klinken maar ze heeft er veel baat bij. Misschien is het ook iets voor mij. Ik ben het namelijk zo zat dat de ervaringen uit mijn jeugd zo’n grote impact hebben op mijn huidige seksleven. Ik ben bang dat als het zo doorgaat mijn vriend uiteindelijk bij mij weggaat. Hij wil gewoon een leuk seksleven, dat begrijp ik. En als seks werkelijk zo leuk is als men zegt, dan gun ik het mezelf ook.”

 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een effectieve traumatherapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van negatieve ervaring(en). EMDR is een goede behandeling voor mensen met een Post Traumatische Stressstoornis (PTSS) en andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis(sen), waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept. In mijn seksuologiepraktijk maak ik gebruik van EMDR. Het is een manier om negatieve cognities over seksualiteit te bewerken zodat mijn cliënt nu anders over seks gaat denken. Deze EMDR-behandeling combineer ik succesvol met seksuologische behandeltechnieken om in het hier-en-nu voor beiden een plezierig seksleven te creëren.

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologiepraktijk www.sexuoloog.nl.

Over de seksuoloog

Astrid Kremers is geregistreerd seksuoloog NVVS en EMDR therapeut. Ze is eigenaar van Seksuologie Praktijk Astrid Kremers. Astrid is de seksuoloog van het UMC Utrecht, Diakonessenhuis Utrecht en het Beatrixziekenhuis Gorinchem (Vitras). Ze schreef voorheen de bestseller ‘Aandacht voor seks’. Passie en liefde voor haar vak kenmerken haar. In haar praktijk stelt ze haar cliënten op hun gemak en luistert ze met aandacht. Haar instelling is oplossingsgericht. Astrid geeft ook onderwijs over seksualiteit aan diverse doelgroepen en heeft de website www.seksboeken.nl. Daarnaast is zij columniste en actief in de media. Eén keer in de maand bespreekt zij in 'Seks in de praktijk' een gefingeerde case uit haar praktijk op Ze.nl. 

Lees ook: 

Seks in de praktijk: Heeft ze echt geen zin in seks?
Seks in de praktijk: Jonge moeder zijn én seks hebben?