Daten met een collega: 5 tips

Liefde door Michelle Bakker

Reken maar uit: heb je een fulltime baan, dan spendeer je veel uren van je week misschien wel met dezelfde collega’s. Dan is het natuurlijk niet zo raar dat een flink deel van relaties ontstaat op de werkvloer. En dat kan superspannend zijn, maar ook super…ingewikkeld. Geloof ons, hier spreekt een ervaringsdeskundige. Daten met een collega: hoe doe je dat? En moet je er überhaupt aan beginnen?

Daten met een collega

Daten met een collega tip 1: Hou het even stil

Is het duidelijk dat een collega en jij een oogje op elkaar hebben? Hou het in eerste instantie even low key en schreeuw het niet meteen van de daken. Nee, vertel het ook niet die ene collega. Die ene collega zal het aan de andere vertellen en zo ligt er toch een sluimerende roddel op de loer. Wil je niet. Het is belangrijk dat jullie eerst ontdekken of jullie iets goeds in handen hebben. Misschien blijken jullie beter op vriendschappelijk gebied of hebben jullie heel andere ideeën over de toekomst. Dan wordt het niets, maar zit je wel voor altijd met de ongemakkelijke situatie opgescheept van andere collega’s die over jullie weten. Geen kerstfeest zal meer voorbijgaan zonder dat deze anekdote boven tafel wordt getoverd. Awkward, en misschien zelfs pijnlijk. Mocht er sprake zijn van een officiële relatie, wacht zelfs dan nog even een maand of twee. Pas dán, als jullie echt zeker van jullie zaak zijn, wordt het tijd de rest in te lichten. 

Daten met een collega tip 2: Hou werk en privé gescheiden

Dit is natuurlijk een mega schot voor open doel en ontzettend cliché, maar we benoemen ‘m toch: houd werk- en privézaken strikt gescheiden. En let op onze woorden: dat is echt moeilijker dan je denkt. Doet je potentiële lover een beetje afstandelijk op Whatsapp, of is hij zijn afspraak niet nagekomen? Logisch dat je daarvan baalt, maar laat dit niet merken op de werkvloer. Ook belangrijk: doe niet lovey-dovey via werkcommunicatie. Mailtjes begin je gewoon zoals altijd, en de poepie-scheetje-kakkie benamingen en andere lieve berichtjes bewaar je maar voor Whatsapp. Andersom is het ook belangrijk dat jullie werkzaken niet tijdens dates bespreken. Het is immers een date, geen werkmeeting. Aan het begin zul je dit misschien nog niet zo als een groot probleem zien. Mocht het daten met een collega echter uitlopen op een relatie - dan kan het praten over werk een gewoonte zijn geworden die er moeilijk uit te slijten valt. En geloof ons: dat ga je irritant vinden. 

Daten met een collega tip 3: Licht je werkgever in als het serieus wordt

Als jullie besluiten de boel naar buiten te brengen, is het wel zo handig je werkgever als eerste in te lichten. Je kunt hem of haar hierbij vertellen dat jullie de relatie goed overwogen hebben en dat jullie je werk hier niet onder willen laten lijden. Ga een open gesprek aan. Merk je dat hij of zij moeite heeft met het nieuws, stel dan vragen waarom en probeer hem of haar gerust te stellen met duidelijke antwoorden. 

Daten met een collega tip 4: Niet kleffen op de werkvloer

Hoe verliefd je ook bent, gedráág je op de werkvloer. Zodra je je binnen je werkomgeving bevindt, behandel je je nieuwe liefde gewoon net als iedereen. Geen gezoen, geen koosnaampjes en geen gevoetjevrij. Een stiekem kusje in de lift, nou vooruit… 

Daten met een collega tip 5: Weet waar je aan begint

Dit is een belangrijke, want het kan nasty worden als jullie gedate niet uitloopt op wat je gehoopt had. Misschien blijft een van jullie achter met een behoorlijk gebroken hart, dan is het niet fijn om elke dag tegen zijn of haar snoet aan te moeten kijken. We zeiden het al eerder, maar het is belangrijk om goed af te tasten wat de verwachtingen zijn bij elkaar en hoe jullie gevoelens tegenover elkaar zijn. Pas als je echt zeker van je zaak bent, kun je de stap wagen. Het zou zonde zijn om van baan te moeten verwisselen, enkel omdat jij wat naïef met een collega om bent gegaan. Bedenk je ook dat die verliefdheid een keer over gaat. Ook dan blijf je elkaar nog elke dag zien. Zit je daar wel op te wachten? Jullie relatie moet ijzersterk zijn als je dit vol wilt houden. 

Dit stuk is trouwens geschreven door hoofdredacteur Michelle, 32 jaar en inmiddels 6 maanden zwanger van haar (ex-)collega.