Dit zijn de reistrends voor 2019 volgens een reisexpert

Reizen door Laura

Je wilt op reis, maar where to go? Thailand, Londen en Italië al gezien en overwonnen? Tijd voor nieuwe reizen naar unieke plekjes dichtbij en ver van huis. We spraken met reisexpert en "fulltime wereldreiziger" Milou van Roon van Explorista over de reistrends van 2019.

reizen reistrends 2019

Lees ook: Reislust? Dit zijn de beste reisbestemmingen per maand

Verre bestemmingen 2019

Eén van de meest geliefde bestemmingen voor verre reizigers is zonder twijfel Azië, maar volgens Milou zullen de echte trendsetters dit jaar ergens anders doorbrengen: "Veel mensen zijn klaar met de plekken die al miljoenen keren geïnstagramd zijn. De nieuwigheid van landen als Thailand en Indonesië is er wel af. Oost-Europa, de Faeröer eilanden, Guatemala, Mexico en Panama worden steeds populairder. Met name onder mensen van eind twintig à begin dertig."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mexico Travel (@mexicotravel) op

Stedentrips voor 2019

Een stedentripje maken blijft ook in 2019 een goed idee. Ken je Londen, Barcelona en Parijs inmiddels al op je duimpje en wil je iets nieuws ontdekken? "Ga in plaats van Barcelona of Berlijn naar Servië of Roemenië. En Montenegro in plaats van Italië", tipt Milou. En als je eropuit wilt in eigen land? "Als afwisseling voor Amsterdam, worden Rotterdam en Maastricht populairder voor dagje en/of nachtje weg. Rotterdam heeft het hippe urban gevoel en Maastricht heeft die gezellige, bourgondische sfeer.

Digital nomads

Met je laptop op schoot in een loungestoel en af en toe een duik nemen in je infinity pool. Deze digital nomad-droom werd de afgelopen jaren voor steeds meer millenials realiteit. Milou is zelf 'digitale nomade' en ziet ook dat jonge gezinnen en gepensioneerden dit voorbeeld gaan volgen. "Het concept is begonnen bij young professionals en je ziet nu dat er ook digital nomads families ontstaan."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Point, shoot and make memories! Today we are featuring Kristina from @kristinaperdida ♥️ Do check out her Instagram for more amazing photos! • Use the hashtag #femaledigitalnomads to be featured and don't forget to join our Facebook group Female Digital Nomads 🌎 . . #femaledigitalnomads #digitalnomad #passionpassport #wanderlust#nevernottraveling #lifeofadventure #dametraveler #travelbreak#ladiesgoneglobal #globelletravels#travelchicks #darlingescapes#wearetravelgirls #outdoorwomen#radgirlslife #wildernessbabes#sidewalkerdaily #sheisnotlost#girlslovetravel #jetsettingchicks #femalefounders#freedomlifestyle#locationindependent#femaleentrepreneurs#girlboss #womeninbusiness #womeninbiz

Een bericht gedeeld door Female Digital Nomads (@femaledigitalnomads) op

Turkije is terug

Over families gesproken... De gemiddelde Nederlander gaat niet met het grut naar verre oorden. Wat wordt nu een trend voor deze groep? "Gezinnen blijven vooral bij de klassiekers en dat zal niet zo snel veranderen. Turkije, Griekenland en Egypte worden weer populair onder die doelgroep, omdat de landen nu veiliger en rustiger zijn."

Babymoon 

De laatste jaren is ook het fenomeen 'babymoon' geboren. Stellen die in verwachting zijn gaan een aantal maanden voor de bevalling "even lekker met zijn tweetjes weg". "Vooral ontspannen en zonnige bestemmingen zijn populair voor de babymoon, zoals Ibiza, Bali of de ABC-eilanden", weet Milou. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Pei Chou (@momo_n_maru) op

Soloreizen in 2019

Vijf jaar geleden was alleen op reis gaan nog suf, maar tegenwoordig is het beeld van een ‘eenzame’ reiziger helemaal omgeslagen. “Soloreizen is superhip", beaamt Milou. "Ik merk dat steeds meer mensen wennen aan het idee. De meeste vragen die ik krijg komen van jonge vrouwen die nieuwsgierig zijn naar soloreizen. Soloreizen worden ook vaker gemaakt met een bepaald doel. Bijvoorbeeld een nieuwe taal leren of naar een yoga retreat gaan. Het wordt haast een transformatieve ervaring die nog waardevoller wordt omdat je het alleen ervaart."

"Voor soloreizigers blijft Azië heel populair, met name Indonesië en Thailand. Vooral omdat het relatief veilig en makkelijk is om rond te reizen in het land. En er zijn veel andere reizigers met wie je kunt afspreken. Zelf vind ik Vietnam en Maleisië heel leuk. Het heeft een groot reisgemak, je kunt makkelijk via het internet accommodaties en activiteiten boeken, mensen zijn aardig en de natuur is prachtig."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door MILOU VAN ROON | Reistips ✨ (@explorista) op

Trendy accommodaties

Niet alleen op het gebied van bestemmingen en soorten reizen zijn er reistrends voor 2019. "Sinds een aantal jaar zijn originele verblijfsconcepten helemaal hip. Hoe unieker, hoe beter. En dat doet het ook heel goed op Airbnb. Denk aan een retro caravan, slapen op het dak van een hotel en omgebouwde brugwachtershuisje. De gedachtegang is: als we toch geld gaan uitgeven, dan verblijven we liever in een supercoole boomhut in Costa Rica dan in een blokkendoos met een plastic tuinset."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door SWEETS hotel Amsterdam (@sweets_hotel) op

Authentiek

Waarom kiezen veel mensen eigenlijk voor de meest trendy en excentrieke plekjes? Ook daar heeft Milou een idee over. "Mensen houden van authenticiteit en willen iets meemaken wat anderen nog niet hebben ontdekt. Als je naar een unieke reisbestemming gaat, heb je interessantere verhalen om te vertellen. Doordat er minder toerisme is, is de reiservaring soms ook authentieker." 

Ook het picture perfect ideaal dat je op Instagram ziet, speelt een rol in de reislust. ”Voor veel is reizen een extensie van hun identiteit", legt Milou uit. "Als social media heel belangrijk voor je is, dan weegt de Instagrambaarheid van een bestemming mee in je keuze.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Travel + Leisure (@travelandleisure) op

Milieubewust reizen

Alles moet tegenwoordig het liefst duurzaam, hoe zit dat met reizen? "De trein nemen voor een stedentrip wordt steeds een grotere optie. Londen is daar een goed voorbeeld van. Toch zijn veel bestemmingen in Europa niet gemakkelijk en snel te bereiken met de trein. Als je een weekendje naar Rome gaat, zit je liever een uurtje in het vliegtuig dan uren in een trein. Dat is logisch. Hoe verder je bestemming, hoe lastiger milieubewust reizen wordt natuurlijk. "Het onderwerp wordt wel besproken in de reisindustrie. Maar verduurzaming moet toch vooral vanuit vliegmaatschappijen en overheden komen. Je kunt nu eenmaal niet even op de fiets naar Zuid-Amerika."" Milou ziet wel kleine veranderingen bij de reiziger zelf: "Ze kopen bij lokale zaakjes of brengen een eigen waterfles mee om plasticgebruik te verminderen. Het maakt geen wereld van verschil, maar het is een begin."

Weten hoe jij 'groener' kunt reizen? Milou schreef op haar website 23 makkelijke tips.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Aqua-licious (@aqua_licious_) op

Tech en travel

Technologie is anno 2019 essentieel voor veel reizigers. "Tech wordt gebruik om een makkelijkere en persoonlijkere ervaring neer te zetten. Uber is een uitkomst: het is veilig en je kunt zelf volgen waar je bent. Dan heb je GPS-trackers voor je bagage, zodat je via je smartphone je koffers kan volgen. Verder zijn er koffers met USB-poorten om je mobiel of laptop op te laden. Ook is Schiphol bezig met een experiment om eten te laten bezorgen bij de gate. Ik zie ook meer en meer hotels waar je met een iPad kan inchecken, soms staat er zelfs geen personeel bij de receptie."

Naast de tech-trend, is er ook een tegenbeweging die juist social media uit wil zetten. "Je hebt de ruimte om je eigen keuze te maken: wel of niet afhankelijk zijn van technologie tijdens je reis. Je kunt internet natuurlijk uitzetten in het buitenland en off the map gaan als je dat wilt."

Lees ook: De mooiste aanbiedingen voor een last minute vliegvakantie