Eindelijk bewezen: mannen reageren echt anders op pijn dan vrouwen

Lichaam door Roos

We worden allemaal weleens geveld door een griepje. Kan gebeuren, even uitzieken en weer door, toch? Hoe komt het dan dat datzelfde griepje bij mannen vaak gepaard gaat met een hoop bombarie en aanstelleritis? Canadese wetenschappers denken daar nu het antwoord op gevonden te hebben. Er is namelijk bewijs gevonden dat mannen anders reageren op pijn dan vrouwen. Die aanstelleritis lijkt plots een stuk aannemelijker.

Toevallig

De onderzoekers vonden dat mannen meer stress krijgen van pijn dan vrouwen. Hoe ze hierachter kwamen? Per toeval tijdens een experiment op muizen. Daarbij kregen de diertjes eerst een pijnprikkel, waarna hun stressniveau werd gemeten.  “Tot onze grote verrassing reageerden de mannetjes totaal anders dan de vrouwtjes”, aldus Professor Jeffrey Mogil. Het stressniveau schoot bij de mannetjes de hoogte in, terwijl dat bij de vrouwtjes niet gebeurde.

Mannen: meer pijn en stress

Dat moeten we op mensen testen, dachten de onderzoekers. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens het onderzoek kregen proefpersonen een pijnprikkel toegediend en moesten daarna aangeven hoe pijnlijk het was. De volgende dag kregen ze precies dezelfde pijnprikkel en moesten ze weer aangeven hoe pijnlijk ze dat vonden. Wat bleek? Mannen vonden de tweede pijnprikkel veel pijnlijker dan de dag ervoor. Terwijl dit bij vrouwen niet het geval was.

Aanstelleritis?

De conclusie volgens de onderzoekers: "Dit bewijst dat de herinnering aan pijn je pijngrens kan beïnvloeden." Kortom, alleen de herinnering aan pijn kan ervoor zorgen dat iets pijnlijker aanvoelt. Dit kan betekenen dat mannen een jaarlijks terugkerend griepje veel intenser ervaren dan vrouwen. Aanstelleritis? Het is maar net hoe je het bekijkt.

Lees ook: Kerstkilo's kwijtraken? Zoveel minuten moet je elke dag wandelen om af te vallen

Beeld: Unsplash