Zzz: slaapsms'en is een ding en het is je ergste nachtmerrie

Ontspanning door Roos

Neem jij je geliefde telefoon ook altijd mee naar bed? Onderzoek wijst uit dat dat misschien niet zo'n strak plan is. En dan hebben we het niet over blauw licht of straling, maar over sleep texting. Sms'en in je slaap is namelijk een probleem dat overdag ook nog nare gevolgen kan hebben...

Slaapsms'en

Onderzoek toont aan dat we inmiddels zo gewend zijn aan het trillen of geluidjes van onze smartphones, dat we zelfs in onze slaap naar het toestel grijpen en onbewust reageren op berichtjes. In het onderzoek werden studenten aan twee verschillende universiteiten ondervraagd en een kwart gaf aan weleens in z'n slaap te sms'en.

Slaapsms'en is anders dan in een dronken bui een appje sturen. Het gaat verder dan dat. Wanneer je in je slaap een appje ontvangt, word je deels wakker van het licht en/of geluidje. In je onbewustzijn ga je dan berichtjes terugsturen. Niet alleen heeft het invloed op je sociale leven, maar ook op de kwaliteit van je slaap.

Vaak zijn die berichtjes trouwens onleesbaar en eerder genant dan echt gevaarlijk, maar toch kan het vervelend zijn. Stel je voor dat je dat genante berichtje niet naar je vrienden stuurt, maar naar je baas. 

De oplossing

Geen zin in ongeplande berichtjes naar ongeplande mensen? Leg dan je telefoon niet in de buurt van je bed. Mocht je dit een te drastische oplossing vinden, kun je ook proberen om je smartphone op de nachtmodus te zetten. In deze modus worden meldingen van inkomende berichtjes of andere updates geblokkeerd. 

Lees ook: Eindelijk bewezen: Je kunt beter slapen met je hond dan met je partner

Beeld: