Koken voor een vriendin die glutenvrij moet eten? Zo wordt het een makkie

Eten door Commerciële Redactie Ze.nl

Je bent bezig het menu samen te stellen voor een etentje met vrienden, als je je plots bedenkt dat een van je vriendinnen geen gluten mag eten. Verdorie, daar gaat je pasta met rivierkreeftjes. En die bruschetta kun je ook wel van het menu schrappen. Ho stop! Wat nou als we je vertellen dat dat helemaal niet hoeft en die vriendin met coeliaki gewoon mee kan eten? Redacteur Roos heeft een vriendin met coeliakie en probeerde een avondje glutenvrij eten.

glutenallergie

Wat is coeliakie?

Allereerst, waarvoor is iemand met coeliaki nou precies intolerant? Gluten zijn eiwitten in bepaalde granen, zoals tarwe en spelt. Ze geven elasticiteit en stevigheid aan deeg, waardoor brood zijn luchtige structuur krijgt en pasta stevig is. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij gluten een ontsteking veroorzaken in de darmwand. Hierdoor kan voedsel minder goed worden opgenomen en ontstaan verschillende andere klachten.

Naast intolerant kun je ook sensitief zijn voor gluten. In dat geval ontstaat geen schade aan de darmwand, maar heb je wel verschillende klachten bij het eten van gluten. In Nederland lopen nog zeer veel mensen met bepaalde klachten zonder te weten dat dit veroorzaakt wordt door gluten. Ben je benieuwd of je zelf coeliaki hebt of glutensensitief bent? Met de zelftest van Schär kun je daar binnen tien minuten achter komen.

Apart koken? Welnee

Vind je het lastig om glutenvrij te koken en val je altijd terug op een soepje? Dat is nergens voor nodig. Met de glutenvrije producten van Schär kan die vriendin met coeliaki namelijk gewoon mee eten. Handig, want dan hoeft zij zich ook niet buitengesloten te voelen én kan ze overal onbezorgd van meeprikken.

glutenvrij

Zelf getest

Fijn, je hoeft dus niet apart te koken voor die vriendin met coeliaki, want je kunt het hele diner bereiden met de glutenvrije producten van Schär. Zullen we je namelijk eens een geheimpje verklappen? Waarschijnlijk proeft de rest van je tafelgenoten het verschil niet eens. Zo heb ik zelf met vriendinnen (waarvan één met een coeliaki) mogen genieten van een volledig verzorgd glutenvrij diner, bereid met de producten van Schär. Onze conclusie? Glutenvrij koken was nog nooit zo eenvoudig (en lekker!).

Bruschetta en pasta

Die bruschetta kun je dus uitstekend bereiden met de glutenvrije stokbroodjes van Schär. Lekker als voorgerecht met tomaat en olijven. Ook die pasta met rivierkreeftjes kun je gewoon voor iedereen maken met de glutenvrije pasta van Schär. Sterker nog, wij hebben het zelf getest en guess what, de glutenvrije variant doet niet onder voor echte pasta! Scheelt je weer een hoop logistiek gegoochel in de keuken.

Eet smakelijk!

 Lees ook: 12 producten die over de datum nog prima te eten zijn

Beeld: Unsplash