Kun je verslaafd zijn aan eten?

Eten door Esmee Noelle
Zou je net zo verslaafd aan eten kunnen zijn als aan drugs, sigaretten of gokken? Ik denk het eerlijk gezegd wel. We kennen allemaal die enorme drang naar eten en helaas is dat vaak slecht eten. Helaas heb ik slecht nieuws: het is waar. 
 
Kun jij het ook weleens niet uitstaan als je de strijd met de zak chips, de reep chocola of het bord patat hebt verloren? Ik merk zelf dat als ik er eenmaal aan begin, dat het einde dan snel zoek is. Gelukkig kunnen we iets de schuld geven: ons brein. 
 
 
Onderzoek
Voedsel dat een hoge GI heeft, activeert hetzelfde gebied in de hersenen dat wordt aangesproken tijdens het gebruik van drugs, zo werd onlangs naar buiten gebracht door de American Journal of Clinical Nutrition. (Glykemische Index is de waarde die laat zien hoe snel een product omgezet wordt in suikers in je bloed. Snelle koolhydraten als bijvoorbeeld wit brood heeft een hoge GI, om nog maar niet te beginnen over een Mars, Magnum of een bord witte pasta.) Voor de studie kregen twaalf mannen met obese overgewicht milkshakes met een hoge GI of juist met een heel lage GI. Vier uur later waren de mannen die de hoge GI milkshake hadden gehad, veel hongeriger dan degenen met de lage GI milkshake. Ook hadden ze een lager bloedsuikerlevel en meer activiteit in het deel van de hersenen dat je cravings en verslavingen bepaalt.  
 
 
Junk food is natuurlijk lang niet zo heftig als bepaalde drugs, maar het kan zeker hetzelfde effect hebben op de hersenen. Voedsel met een hoge GI zorgt voor een piek en daarna een diep dal in je bloedsuikergehalte. Deze snelle verandering veroorzaakt een reactie in het pleziercentrum van de hersenen, waardoor je verlangt naar een nieuwe piek. Het betekent natuurlijk niet dat eten echt zo verslavend is als bijvoorbeeld alcohol of cocaïne, maar er is zeker een verband. Mensen eten namelijk ook voor hun plezier of uit een bepaalde frustratie waardoor je hersenactiviteit dat je verlangen naar eten bepaalt, steeds wordt geactiveerd. 
 
Eigen ervaring
Ik herken dit zelf enorm! Ik heb maanden waarin ik mij braaf aan mijn zelfbedachte, gezonde eetpatroon houd. Maar als ik naast mijn verdiende junkdag de mist in ga, ga ik vaak voor langere tijd de mist in en kom ik heel moeilijk weer uit die cirkel. Het enige wat bij mij helpt is cold turkey stoppen met snelle koolhydraten (dus geen brood en pasta etcetera) en suikers. Na een week merk je dat je honger naar zoete of vette dingen absoluut minder wordt. Je moet alleen die week even door! 
 
Herkennen jullie dit ook? En denk jij dat een voedselverslaving bestaat?

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!


 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl en volg Esmée ook als hoofdredacteur van Fashionscene.nl