Onder hypnose naar een vorig leven: ‘Ineens stond ik op een 19e eeuwse prairie’ - Ze op Therapie

Psyche & spiritualiteit door Roos

Ben je weleens nieuwsgierig naar wie je in een vorig leven was? Misschien wel een koning van een groot rijk of een ontdekkingsreiziger. Of gewoon je overgrootoma. Nou, goed nieuws, want door middel van hypnose kun je een kijkje nemen in een vorig leven. Hoe tof is dat? Ik wilde dit meteen proberen en ging langs bij hypnotherapeuten Victor en Secil van Hypnose-Praktijk Amsterdam.

hypnose

Trauma verwerken

Eerst even een korte uitleg voor iedereen die meteen aan Rasta Rostelli-taferelen denkt. Hypnose is een staat van diepe ontspanning en concentratie. Je kunt het vergelijken met yoga en meditatie. Je zou denken dat je bij hypnose minder controle over jezelf krijgt, maar het tegendeel is eigenlijk waar. Hypnose helpt juist om meer controle te krijgen over je gedachten en herinneringen.

Volgens de therapeut zijn het vooral mensen met een probleem die voor een hypnose komen. "Ze zijn voor iets bang, lopen ergens tegenaan of kampen met gewichtsproblemen. Dan kan hypnose helpen om de kern van het probleem te vinden. Onder hypnose kan iemand bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis weer opnieuw beleven, zonder ervan weg te rennen. Op die manier kan het trauma verwerkt worden.” Oke, ik begrijp dat je problemen kunt oplossen door middel van hypnose, maar wat heeft een vorig leven daarmee te maken? "Er kunnen ook problemen ontstaan vóór je huidige leven, bijvoorbeeld in een vorig leven," legt de therapeut uit.  

Vorige levenstherapie

Ik ben inmiddels flink nieuwsgierig geworden en wil het zelf proberen. Maar goed, dan ben ik straks onder hypnose... Wat als ik er niet meer uit kom?! Daar hoef ik volgens de therapeut gelukkig niet bang voor te zijn. "In een staat van hypnose ben je juist uiterst geconcentreerd en helder. Je houdt zelf de controle en wij begeleiden je alleen maar door het proces." Doordat de therapeut gerichte vragen stelt, kan de cliënt op zoek naar antwoorden in het onderbewustzijn. Antwoorden die je normaal gesproken niet zo makkelijk kunt vinden, omdat het lang geleden is of omdat je het diep hebt weggestopt.

Als ik eenmaal op de bank lig wordt er afgeteld, binnen drie seconden moet ik volledig ontspannen zijn. Volledig ontspannen?! Nou, good luck... Ik ben behoorlijk onrustig van mezelf, daarom lukt het niet in één keer. Ook niet in drie. Pas na meerdere keren voel ik me rustiger worden. Toch blijf ik dat sceptische stemmetje in mijn achterhoofd horen. Het kost dan ook best wel wat moeite om onder hypnose te komen, ruim een half uur hoor ik achteraf. Maar dan opeens lukt het. Ik ben ergens! Ik kijk om me heen en zie een verstrekkend weiland op een heuvel. Vaag zie ik in de verte een wit huis met een veranda. Het heeft iets weg van een Amerikaanse prairie en hoewel ik hier nog nooit ben geweest, voelt het heel vertrouwd. 

Ik zie dat ik een ouderwetse jurk aan heb met een wit schort en als ik een hand door mijn haar haal, voel ik blonde pijpenkrulletjes. Naast me in het gras zitten mijn broertjes te spelen. Wat vreemd is, want ik heb eigenlijk helemaal geen broertjes. De therapeut blijft me vragen stellen over de plek waar ik ben en de antwoorden volgen automatisch. Ik hoef er niet eens over na te denken, alles voelt logisch. Zo antwoord ik dat ik Flora heet, ik me in het jaar 1880 bevind en midden op een Amerikaanse prairie sta. Hoewel ik weet dat dit absurd klinkt, voelt het ook heel logisch. 

Ik loop naar het witte huis, dat ik dus nooit eerder gezien heb, maar waarvan ik automatisch weet dat ik er woon. Het simpele interieur voelt vertrouwd aan en ik loop als vanzelf naar de keuken. Mijn moeder zit aan de eettafel en draagt een lange eenvoudige jurk. Terwijl ik me afvraag waarom ze zo verdrietig naar buiten staart, zie ik een foto van mijn ouders aan de muur hangen. Een foto in zo'n gelige sepia-kleur. Het lijkt wel een Instagram-filter. Ik kijk recht in de vrolijke ogen van mijn vader en er bekruipt me een verdrietig gevoel, want ik besef me plots dat hij dood is. Nu begrijp ik waarom mijn moeder zo glazig voor zich uitstaart en ik voel de tranen achter mijn ogen prikken. Hoe kan het dat die gedachte me ineens zo emotioneel maakt? Later hoor ik dat het niet zo gek is dat ik emotioneel werd en dat huilen tijdens de sessie het verwerken van een trauma kan zijn. 

Verward

De sessie loopt op z’n eind en als ik weer bijkom voel ik me verward. Wat. Was. Dit?! Mijn handen zijn koud en mijn wangen nat. In een uurtje ben ik op en neer geweest naar 1880, dat doe je ook niet elke dag. Mijn hoofd tolt van wat er allemaal gebeurd is en het voelt een beetje alsof ik een rare droom heb gehad. Was dit echt? Was ik Flora in een vorig leven? Ik ben er sprakeloos van.

Wat een bijzondere ervaring. Er dan te bedenken dat dit nog maar een verkorte versie was. Er wordt me verteld dat ik met langere sessies nog veel dieper zou kunnen graven in mijn verleden. Wil ik dat? Wil ik nog een keer terug naar mijn leven als Flora? Ik denk er nog even over na, het was zo intens om mee te maken. Om nog maar te zwijgen over de emotie die het losmaakt... Ik kan me nu wel voorstellen hoe hypnose kan helpen om een probleem op te lossen of een trauma te verwerken. Het kan zomaar eens de eye-opener zijn waar je al die tijd al naar op zoek was.

Victor Elzo Kraemer en Secil Yaprak Cinar zijn beiden hypnotherapeuten bij Hypnose-Praktijk Amsterdam.