Mayelle's moeder kreeg hoofd-halskanker: 'Ze heeft een blijvend gezwel in haar gezicht'

Sport & gezondheid door Laura

De diagnose 'kanker' zet je wereld en die van je familie op zijn kop. In het teken van de week van de hoofd-halskanker, spraken we met Mayelle. Haar moeder kreeg 4 jaar geleden kanker in haar gelaat. "We zagen haar gezicht langzaamaan veranderen."

hoofdhals

Lees ook: Pascals ex bleek een narcist te zijn: ‘Hij deed er alles aan om mij kapot te maken’

Plekje op wang

"Het begon allemaal met een klein plekje in de binnenkant van haar wang. Mijn moeder vertrouwde het niet, dus is ze op eigen initiatief naar de dokter gegaan." Deze stuurde haar door naar de kaakchirurg, ook hij vertrouwde het niet. "Toen ging het medische balletje rollen. Ik weet nog dat ik heel erg schrok toen ik het hoorde, maar ik had ook een gevoel dat zei: 'het komt wel goed' of 'het zal wel meevallen'."

Het plekje bleek een kwaadaardige kanker te zijn. Gelukkig was het wel te behandelen. "Positief als ik ben ingesteld, ging ik vanaf het begin nooit van het ergste uit. Ik had altijd zoiets van, 'oké, ze kunnen er wat aan doen dus komt het allemaal goed'."

Behandelingen

De kanker in het gezicht van Mayelle's moeder werd bestrijd met bestralingen. "De behandelingen verliepen goed, maar het bleef voor mijn moeder natuurlijk heel erg vervelend. Haar wereld stond stil en alles stond volledig in het teken van genezen. Ik ging op dat moment, hoe raar ook, verder met de dagelijks gang van zaken. Omdat ik en mijn zus allebei niet meer thuiswonen, kregen wij het minder mee."

mayelle

Onder het mes

Toen de kanker voor de tweede en zelfs de derde keer terugkwam, moest haar moeder meerdere keren onder het mes om de slechte cellen te laten verwijderen. "We zagen haar gezicht langzaamaan veranderen. We bezochten haar vaak in het ziekenhuis, waar ze moest herstellen. Eerst kon ze een aantal dagen niet praten. Vooral die periode heeft mij persoonlijk aangegrepen, alsof ik toen pas door had hoe heftig het allemaal is. We werden er opeens veel vaker mee geconfronteerd en we zagen echt wat mijn moeder allemaal moest doorstaan om deze ziekte te overwinnen. Ik voelde me machteloos en wenste dat ik de ziekte van haar kon overnemen."

Verder leven

"Nadat ze een aantal jaar heeft stilgestaan, kon ze eindelijk weer een beetje leven. Ze doet weer de dingen die ze leuk vindt, zoals sporten, fietsen en oppassen. Echter weet je natuurlijk nooit hoe het écht met iemand gaat. Op dit moment is de kanker weg, maar de angst dat het terugkomt is er natuurlijk altijd."

Blijvend gezwel aan haar gezicht

Hoewel de kanker weg is, heeft Marga een blijvend gezwel in haar gezicht overgehouden. "Mijn moeder is letterlijk en figuurlijk getekend voor het leven. Gelukkig is ze een sterk persoon. Ze heeft moeten leren leven met het feit dat ze er 'anders' uitziet dan anderen en dat haar gezicht nooit meer helemaal 'normaal' wordt. Dit is voor haarzelf een heel moeilijk proces geweest waar wij niet bij konden helpen. Wij, ons gezin, zijn er inmiddels aan gewend hoe ze er nu uitziet. Andere mensen die haar voor het eerst zien, kijken toch een keer extra, of wijzen of stellen vragen. Daar moet ze de rest van haar leven mee leven en dat is niet makkelijk. Gelukkig krijgt ze veel steun door te praten met lotgenoten."

hoofd-halskanker

Over hoofd-halskanker

Het kan kloppen als je nooit hebt gehoord van hoofd-halskanker. De patiëntenvereniging HOOFD-HALS noemt het ook "een ondergeschoven kindje" in vergelijking met andere kankersoorten. Het is vrij zeldzaam, maar de mogelijk gevolgen zijn enorm. Niet meer kunnen praten, stemprotheses, alleen sondevoeding kunnen eten of overlijden. De campagneweek voor hoofd-halskanker is opgezet om de bewustwording te vergroten, want maar liefst 70 procent van de Nederlanders controleert hun keel, mond en neus niet (genoeg) op verdachte plekjes.

Mayelle is daarom ook enorm trots op haar moeder dat ze meedoet aan de campagne. "Het gevaar van dit soort ziektes is dat de symptomen niet heel erg opvallen. Het wordt vaak opgeschoven als 'o, ik ben vast verkouden' of 'dat plekje gaat wel weer weg'. Het is heel erg belangrijk om mensen weer eens op scherp te zetten, zodat ze sneller naar een dokter gaan als ze een vreemd plekje vinden."

Lees meer over hoofd-halskanker op de website van patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Lees ook: Kelly (31) kreeg een postnatale psychose: 'Ik was ervan overtuigd dat ik dood ging'