Bestaat plaatselijk buikvet verbranden nou wel of niet?

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Eigenlijk ben je best wel oké met hoe je lichaam er uitziet. Behalve dan dat ene vetje op je buik, dat mag nog wel wat minder. Maar kun je eigenlijk wel plaatselijk vet verbranden? Dat is de grote vraag waar wij allemaal benieuwd naar zijn.

Om de twee weken praat Fajah Lourens van My Killer Body Motivation ons bij over hoe je een killerbody krijgt. Vandaag legt ze in begrijpbare taal uit of je plaatselijk buikvet kunt verbranden en waar je allemaal op moet letten.


Veelvoorkomende vraag

Ik denk dat dit een van de meest voorkomende vragen is die ik dagelijks gesteld krijg. Ik heb helaas geen goed nieuws voor jullie. Je kan namelijk geen plaatselijk vet verbranden. Was dat maar waar, dan zou ik zelf ook heel graag het vetrandje aan de onderkant van mijn billen als eerst willen zien verdwijnen.

Blijf onder je dagelijkse energiebehoefte

Eerder schreef ik al over de verschillende lichaamstypen die er zijn. De een verbrandt eerder vet op haar buik en de ander eerder op haar benen. In dat geval heb je het type dat gelijkmatig vet verbrandt. Dat is het lichaamstype waar wij allemaal jaloers op zijn. Maar wat kunnen wij dan doen om dat buikvet als nog wel weg te krijgen als wij niet het type zijn die daar als eerst vet verbrandt? Het is eigenlijk heel simpel. Als je meer energie binnen krijgt als dat je verbrandt, kom je aan in gewicht. Als je dus onder je dagelijkse energiebehoefte gaat zitten, zul je uiteindelijk afvallen. Je kunt uitrekenen wat jouw dagelijkse energiebehoefte is. Ga daar ongeveer 200 calorieën onder zitten en houdt dit consistent vol. Merk je na een dag of zeven verschil? Dan zak je nog eens 100 calorieën.


Bouw weer geleidelijk op

Heb jij niet het lichaamstype dat als eerst op de benen afvalt, dan zal je moeten volhouden tot dat je benen als eerst zijn afgevallen. Daarna zal je lichaam overgaan tot het verbranden van je buikvet. Sommige mensen balen daarvan omdat ze bijvoorbeeld hele dunne benen krijgen terwijl ze die juist wat voller willen houden. Toch is dit de enige manier. Als je uiteindelijk het vet op je buik kwijt bent, kun je heel rustig weer gaan opbouwen in calorieën. Let hierbij wel goed op dat je dit geleidelijk doet. Verhoog je calorieën met maximaal 50 per week. Als je er krachtraining bij gaat doen, kun je ervoor zorgen dat je benen weer wat voller worden.

Losse huid

Als je last hebt van een losse huid op je buik, is er hoop. Ik heb hier zelf ook last van door mijn zwangerschappen. Door het trainen zijn mijn buikspieren wat voller geworden waardoor mijn huid weer wat strakker is gaan staan. Ik train niet perse losse buikspieroefeningen. Wel train ik mijn buikspieren doordat ik de rest van mijn lichaam train. Door het trainen met losse gewichten, maak je veel gebruik van je core en buik waardoor je buikspieren sterker worden. Echter worden ze pas zichtbaarder als je vet percentage is gezakt. Dit heeft dus meer te maken met wat je eet dan het aantal buikspieroefeningen die je doet. Sporten helpt bij het proces om vet te verliezen. Ik adviseer dan ook om zeker te sporten tijdens het dieet wat je volgt.
 
Waar zou jij wel plaatselijk willen afvallen?