Liefde / Intiem
Intiem

Wisten we nie: er is blijkbaar verschil tussen een orgasme en klaarkomen

Dus jij dacht dat je alle basisweetjes van seks wel zo onderhand zou weten? Think again, want op het gebied van erotiek valt er blijkbaar nog weer elke dag wat bij te leren. Zelfs op onze redactie, waar we toch dagelijks over seks schrijven. Zo leerden we vandaag dat er blijkbaar verschil is tussen klaarkomen en een orgasme! Tenminste, als we de Vlaamse seksuologe Eva Daeleman mogen geloven.

Het gevoel van wooow

De seksuologe was te gast bij het Belgische 'Gert Late Night' (Gert inderdaad, van Samson), waar zij vertelde over dit verschil. Volgens haar zijn klaarkomen en orgasme namelijk twee verschillende dingen. "Klaarkomen is puur het lichamelijke gedeelte: bij een man komt er bijvoorbeeld op dat moment sperma uit," zo vertelt ze tegen de andere aanwezige gasten. "Een orgasme is wat er tussen je oren gebeurd, het gevoel van 'wooooow'."

Boodschappenlijstje

Volgens Eva gaat dit vaak samen, maar niet altijd. Zo kun je tijdens het masturberen bijvoorbeeld alleen klaarkomen, maar tijdens tantrische seks alleen een orgasme hebben - zonder dat er dus iets lichamelijks gebeurd zoals een zaadlozing. Het kan zomaar zo zijn dat je tijdens de seks klaarkomt, maar geen orgasme beleeft. Dat kan volgens Eva verschillende redenen hebben. "De partner kan verkeerd stimuleren, maar het kan ook zomaar dat je nog met een boodschappenlijstje in je hoofd zit."

Lees ook: Janice (29) is HIV positief en moeder van twee: ‘Het is nog steeds een groot taboe’

Foto door NOTAVANDAL via Unsplash