Wil je heen: in dit restaurant is elke hap een smaakexplosie

Eten door Michelle Bakker

Als je regelmatig in Amsterdam komt ben je er vast en zeker weleens langsgekomen: MOMO, het prachtige restaurant aan de Stadhouderskade, om de hoek bij het Vondelpark en op een steenworp afstand van het Leidseplein. Hoofdredacteur Michelle fietste er in de afgelopen jaren regelmatig voorbij en nu het restaurant met de high-end Aziatische keuken z’n tienjarige jubileum viert, vond ze het tijd er eens een hapje te gaan eten. 

Feestje in je mond

Ik keek er mijn ogen uit: MOMO is een groots opgezet restaurant met een prominente bar en een open keuken. Op de achtergrond klinken housebeats en het keukenpersoneel is zichtbaar druk in de weer. En dat zijn niet zomaar een stel koks, zo ontdekken we al snel. We bestellen als eerste gerecht de yellow tail ceviche (aanrader!), evenals een sushi mix. Het zijn één voor één verfijnde smaakexplosies: structuren en smaken zijn gewichtig op elkaar afgestemd en elke hap is een waar feest. Ook de oesters zijn van een heel ander niveau dat ik gewend was. Na meerdere visgerechten besloten we ook voor de fillet of beef te gaan: dunne reepjes boterzacht vlees met een teriyaki saus. Je hoeft dus echt niet alleen maar van vis te houden om jezelf hier culinair te laten verwennen.

Échte wasabi

Wel van gehoord, maar nooit echt gegeten was échte wasabi. Tuurlijk, elke maki-rol die ik in de afgelopen jaren naar binnen werkte ging gepaard met een flinke toef wasabi. Maar wist je dat dit niet échte wasabi is, maar wasabi paste? Echte wasabi komt uit Japan van de Wasabi plant (Wasabia japonica) waarvan de wortel wordt geoogst. Een Wasabi plant heeft ruim twee jaar nodig om geoogst te kunnen worden en groeit alleen in zuiver bergwater of bron water. Dat maakt echte wasabi ontzettend duur. Toch komt er iemand uit de keuken echte wasabi voor ons raspen. Bijzonder om dit eens te proeven: wat een delicate smaak!

10-jarig jubileum

Het is ook niet gek te bedenken dat er regelmatig sterren over de vloer komen bij MOMO: Doutzen Kroes, Will.i.am, Jackson Five, Sam Smith, Shakira en Martin Garrix hebben er allemaal een vorkje geprikt. Een aanrader dus! En zeker in de maand oktober: dan bestaat het restaurant namelijk alweer tien jaar. Een goede reden om er eens een kijkje te nemen. Trek er een volledige avond voor uit, want geloof mij: je wilt hier op volle kracht van genieten.

Lees ook: Dit is waarom je de hele dag honger hebt na een avondje alcohol drinken