Snel een maaltijd opwarmen? Hier moet je altijd op letten!

Eten door Anjali

Perongeluk veel te veel gekookt of bezig met meal preppen? Eten bewaren is een goede optie om voedselverspilling tegen te gaan. Maar, er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het opnieuw opwarmen van je maaltijd.

Twee uur

Jouw maaltijd is natuurlijk altijd lekker, maar heb je 'm twee uur of langer buiten de koelkast gehouden? Dan loop je het risico dat er bacteriën in zitten die je ziek maken. Deze bacteriën komen namelijk pas aan bod wanneer het voedsel op kamertemperatuur is. Twijfel je over hoe lang de maaltijd buiten de koelkast heeft gestaan? Bij twijfel moet je het weg gooien.

Kleine porties opwarmen

Wanneer je je eten in kleine porties verdeeld, wordt het ook eerder warm. Het Voedingscentrum meldt dat kleinere porties een stuk sneller opwarmen dan een grote protie, omdat de hitte er makkelijker doorheen gaat. Ook moet je kliekjes nooit twee keer verwarmen.

Doorscheppen

Ook vertelt het Voedingscentrum dat je het bord met eten goed door moet scheppen tijdens het opwarmen. De hitte wordt op deze manier gelijkmatig verdeeld, wat niet alleen lekker is, maar ook goed voor de gezondheid. De gelijkmatige hitte zorgt ervoor dat de bacteriën sneller gedood worden. En dat is goed, want door diezelfde bacteriën kun je sneller ziek worden. Het doorscheppen van je maaltijd is altijd goed, ook als je het bord met eten in een magnetron met draaischijf doet.

Bakken vol bakjes

Hoogstwaarschijnlijk bewaar je jouw leftovers in een bakje. Maar dek je deze bakjes af met vershoudfolie? Dan is het hoog tijd om luchtdichte vershoudbakken in huis te halen. Je kunt je eten er veel langer in bewaren, en verkleint de kans op ziektedragende bacteriën. Wanneer er minder lucht bij je voedsel komt, groeien bacteriën namelijk minder snel. Gebruik daarom ook niet één grote bak om alles in te bewaren, maar kies voor verschillende kleine bakjes waar zo min mogelijk lucht bij kan.

Aluminiumfolie

Voor de overheerlijkste ovenmaaltijden dek je de schaal af met aluminiumfolie. Je maaltijd droogt hiervan niet uit en de bovenkant wordt lekker kanpperig. Let op: deze tip kun je absoluut niet voor de magnetron gebruiken! Het aluminium verbrandt hierin en er ontstaat risico op vuur.

Verhoudingen

Gebruik altijd de juiste verhoudingen. Warm je een maaltijd op in de magnetron? Eten dat op hogere temperaturen verwarmd worden hoeven minder lang in de magnetron. Warm je je maaltijd liever met een lage temperatuur op? Dan duurt het natuurlijk wat langer. In de oven is het een ander verhaal: houd er rekening mee dat je kliekjes (bijna) net zo lang moeten opwarmen in de oven als bij de bereiding van diezelfde maaltijd. Lasagne moet bijvoorbeeld bij het opnieuw verwarmen een half uur in de oven staan, net als bij de bereiding.