Janice (29) is HIV positief en moeder van twee: ‘Het is nog steeds een groot taboe’

De maatschappij door Roos

HIV positief zijn, maar toch gezonde kinderen krijgen. Het is iets dat veel mensen niet voor mogelijk houden, maar Janice is het levende bewijs dat het wél kan. Zij werd zelf geboren met HIV, maar zette twee gezonde kinderen op de wereld en haar derde is onderweg. Makkelijk is het niet, maar ze doet er alles aan om haar kinderen gezond te houden: "Er zijn zoveel voordoordelen over HIV."

Geboren met HIV

Aan Vice vertelt Janice hoe het is om als moeder met HIV te leven. Haar moeder wist destijds niet dat het mogelijk was om het virus tijdens de zwangerschap aan je kind over te brengen. Zelf kwam Janice er pas op haar negentiende achter dat ze met HIV geboren was toen ze per toeval een SOA test deed. "Ik moest mijn moeder zelf vertellen dat ik het ook had, door haar."

In eerste instantie wist Janice niet dat het mogelijk is om gezonde kinderen zonder het virus te krijgen. “Het was een flinke uitdaging, maar het is me gelukt.” Momenteel is Janice zwanger van haar derde en als die geboren is, is ze de eerste moeder in de UK die drie HIV-negatieve kinderen achter elkaar kreeg.

Hoe kan het dan dat haar kinderen het virus niet hebben? Janice: “Ik heb drie peilers om mijn kinderen gezond te houden: ze zijn geboren met een keizersnede, ik heb ze geen borstvoeding gegeven en neem mijn medicatie altijd stipt op tijd. Dat laatste is heel belangrijk tijdens de zwangerschap.” 

Zware zwangerschap

Toch valt het niet mee: “De zwangerschappen zijn heel zwaar. Mijn voeten zijn enorm opgezwollen, ik kamp met extreme vermoeidheid, ik moet dagelijks minimaal twintig keer overgeven en heb al meerdere anti-reacties op mijn medicijnen gehad.”  

Groot taboe

Met het interview wil Janice meer begrip creëren rondom mensen met HIV. Er heerst nog steeds een groot taboe op het onderwerp en ze verbaast zich er vaak over hoe weinig kennis mensen hebben. Veel weten bijvoorbeeld niet dat je met HIV net zo oud kunt worden als zonder HIV, als je maar op tijd begint met medicatie.

Dat mensen nog te weinig weten, blijkt wel uit het volgende voorbeeld. Janice: "Als ik mensen vertel dat ik HIV heb, zijn ze vaak bang dat ik ze besmet. Een keer kwam mijn buurvrouw helpen met de afwas toen ik het haar vertelde. Ze was direct bang dat ze het ook had, omdat we samen gegeten hadden. Dat kan helemaal niet.” 

Bekijk de video van het hele interview hieronder:

Lees ook: Roxeanne Hazes reageert op ophef rond 'naakte badfoto' met borstvoedingsfoto

Bron: Vice, Beeld: iStockphoto