Dit is waarom je kat je naar de plee volgt

Vrije tijd door Laura

Kattenmoeders weten het: het is soms net alsof je Whiskas aan je reet hebt. De poezenbeesten lopen je overal waar je gaat achterna. Ook als je naar het toilet gaat. Waarom hebben katten eigenlijk zo'n behoefte om je te volgen naar het kleinste kamertje?

Lees ook: Deze kat past het beste bij jou volgens je sterrenbeeld

Plee-maat

De precieze reden waarom je als catlady nooit alleen bent op het toilet, is niet bekend. Volgens kattenexpert en gedragstherapeute Anneleen Bru zijn er drie mogelijke verklaringen. Eén daarvan is: aandacht. "Omdat je op de wc niet veel beter te doen hebt, buiten even naar je smartphone staren, weet je pluizige vriend(in) al snel dat ze op dat moment kans maken op een beetje aandacht. Logisch dus dat ze dan naar jou komen." Busted.

Kan geen kant op

Verder zou het te maken kunnen hebben met het onvoorspelbare gedrag van mensen. We zitten in huis maar weinig stil en staan vanuit het niets op. Katten vinden dit verwarrend. Wanneer jij even lekker je billen plant op de wc-bril, ben je voor je kat voorspelbaar en zien ze een uitgelezen kans om je te vergezellen.

Eau de boss

Tot slot zou het kunnen gaan om het parfum die jij produceert tijdens je toiletbezoek. Dieren zijn natuurlijk dol op luchtjes. Jouw kat deelt deze geurexplosie maar al te graag met jou. 

Lees ook: Dit is waarom katten bang zijn voor komkommers