Aan uit, aan uit: dit doet een knipperlichtrelatie met je

Relaties door Laura

Rachel en Ross, Carrie en Big en Blair en Chuck... televisie heeft ons laten geloven dat een knipperlichtrelatie iets romantisch is. Iets waar je jaloers op kunt zijn... want als twee personen na iedere breuk weer in elkaar armen vallen, dat is toch échte liefde? In real life valt zoiets vaak vies tegen. 

Lees ook: Bewezen: Deze 15 banen zijn slecht voor je relatie

Depressie en angst

Misschien heb je het jezelf al aan den lijve ondervonden... een knipperlichtrelatie kan zorgen voor depressies en angststoornissen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Missouri. De wetenschappers vroegen 500 mensen naar hun visie op relaties. En ja, hoor. Maar liefst 60 procent was bekend met de beruchte aan-uitrelatie en de effecten ervan. 

Onstabiele relaties worden gelinkt aan een hogere kans op misbruik, slechtere communicatie en overspel. Ook hebben de mensen in een knipperlichtrelatie vaker mentale problemen.

Ontrouw

De redenen om na een break weer bij elkaar te komen, bleken vaak praktisch te zijn. Eén van de meest voorkomende argumenten om het bij te leggen, was een voordeligere financiële situatie. Volgens datingcoach James Preece zijn relaties vaak onstabiel bij stellen waarvan de één minder toegewijd is dan de ander. "De persoon die serieuzer is over de relatie tolereert de wispelturigheid van de ander vaak omdat hij of zij de ander niet wil verliezen. Breuken kunnen veroorzaakt worden door veelvoorkomende ruzies of ontrouw, maar door een bepaalde aantrekking van beide kanten, komen koppels toch weer vaak samen."

Communicatie is altijd key

Toch is niet elke knipperlichtrelatie verdoemd. "Maak het nooit zomaar weer goed, maar zorg altijd dat je een open gesprek hebt met je ex-partner over wat er verkeerd is gelopen tussen jullie. De kans is namelijk groot dat dezelfde problemen anders de volgende keer opnieuw naar boven komen", adviseert Kale Monk, hoofdauteur van het onderzoek.

Lees ook: Waarom je niet direct hoeft te stressen als je een seksdroom over iemand anders hebt