Ellie: 'Ik ben verkracht door mijn eerste vriendje'

Psyche & spiritualiteit door Laura

Een eerste liefde hoort zoet, onschuldig en een beetje ongemakkelijk te zijn. Ellie heeft een heel andere ervaring gehad. Haar vriendje James was in het begin lief en beschermend, maar werd al gauw manipulatief en gewelddadig. Hij nam er geen genoegen mee dat zij wilde wachten met seks omdat ze maagd was. Op een nacht verkrachtte hij haar terwijl haar moeder sliep in de kamer ernaast. Tegen de Amerikaanse Cosmopolitan doet ze haar verhaal: 'Tijdens het zoenen, zei ik nog steeds 'nee'."

Lees ook: Hilde (54): 'Mijn tweelingzus stapte uit het leven'

Anders mens

"Ik onmoette James op Tinder aan het eind van mijn tienerjaren. Onze eerste date was in de dierentuin. Het was heerlijk, hij was heel aardig en gaf me vlinders. Hij was lief, maar vrij extreem. James wilde een relatie en liep erg hard van stapel. Ik niet. Toen we elkaar net leerden kennen, lag mijn moeder in het ziekenhuis voor een knieoperatie. Ik bleef tegen hem zeggen dat ik op mijn moeder wilde focussen. Bovendien had ik nog nooit een vriendje gehad, dus ik wilde het rustig aandoen. Toch bleef hij het 'vriendin-label' op me willen drukken. Ik wachtte zo lang als hij me toeliet. Toen we officieel een stelletje werden, werd hij gelijk een ander mens."

Jaloers

"James werd beschermend - heel beschermend. Het begon toen ik voor mijn verjaardag naar een club wilde. Een hele week lang hamerde hij erop dat hij niet wilde dat ik ging. Het zou niet veilig zijn, ik mocht niet drinken, ik mocht met niemand dansen, hij zou mij in de gaten houden op sociale media. Toen ik tegen mijn vrienden vertelde hoe hij zich gedroeg, zeiden ze dat het 'normale' jaloezië en onzekerheid was. We dachten allemaal dat hij erover heen zou groeien, maar dat gebeurde niet. Het werd alleen maar erger."

"Zijn gedrag werd onvoorspelbaar en passief aggresief. Hij checkte wie ik op volgde en wie mij volgde op social media. Als hij iemand zag die hij niet kende, werd ik ermee geconfronteerd. Dit gebeurde continu, het was alsof ik werd gemonitord. Als ik een foto van mezelf deelde, dan vroeg hij waarom en van wie ik aandacht wilde hebben. Mijn social media werden daarna heel snel inactief."

Paranoïde

"Het voelde alsof alles wat ik deed fout was. Ik voelde me plotseling ook heel paranoïde over de bedoelingen van mannen online. Ik was geprogrammeerd om te denken dat ik ontrouw was en ik maakte me zorgen dat hij ook ontrouw was. Maar ik zou nooit doen wat hij deed: ik kon hem niet confronteren of boos worden."

"Het ging zo ver dat ik mannelijke vrienden buitensloot. Of ik veranderde hun naam naar meisjesnamen in mijn telefoon. Ik zette hun notificaties op stil en vroeg aan hen of ze mij geen berichten wilde sturen als James in de buurt was."

"Het ging zo maandenlang door. Net als veel slachtoffers van emotioneel misbruik, vertrok ik niet. Ik gaf mezelf de schuld van de situatie."

Beschuldigd van vreemdgaan

"Naarmate onze relatie vorderde, wilde James meer: seks, maar ik was daar niet klaar voor. Ik vertelde hem keer op keer mijn gevoel: dat ik het rustig aan wilde doen. Ik wilde gewoon nog wat tijd. Hij reageerde woest. Hij pakte me zo hardhandig vast dat ik zichtbare blauwe plekken op mijn dijen en armen had. Hij maakte me uit voor 'vreemdganger' en schreeuwde dat ik het 'ergens anders haalde'. Alleen maar omdat ik geen seks met hem wilde. Waar, hoe en met wie zou ik seks hebben? Ik had het nog nooit gedaan. Uiteindelijk bood ik in tranen mijn excuses aan voor iets wat ik niet eens had gedaan. De realiteit was verschoven. Ik wist niet meer wat echt was. Ik geloofde hem meer dan mezelf."

Misbruikt

"En toen, op een nacht, verkrachte hij me. Mijn moeder kwam thuis van een avondje uit en viel - dronken - in slaap op haar bed. Hij zou die nacht beneden slapen, maar hij kwam mijn kamer binnen terwijl ik televisie keek. Hij vroeg of hij mocht meekijken, dus ik liet hem naast me in bed klimmen. Na een paar minuten zette hij het programma op pauze en we begonnen te zoenen. Ik vond het prima, we hadden het eerder gedaan. Alleen dit keer was hij dwingender. Zijn handen verkenden te ver. Hij stak zijn hand steeds onder mijn japon. Ik zei dat hij moest stoppen, maar hij luisterde niet dus ik duwde zijn hand weg. Hij werd steeds agressiever. Ik schreeuwde dat hij moest stoppen. Mijn moeder, nog steeds in diepe slaap, kon mij niet horen over het geluid van de ventilator in mijn slaapkamer."

"Uiteindelijk liet James los. Ik dacht dat het voorbij was. Maar toen ik mezelf omdraaide, pakte hij me vast bij mijn middel en trok me naar het midden van het bed. Hij lag bovenop me, een MMA-vechter van 1,80 op mijn smalle postuur. Ruw duwde hij mijn handen boven mijn hoofd en kuste me ruig. Tijdens het zoenen, zei ik nog steeds 'nee'." 

"Toen het allemaal voorbij was - het grijpen, de kracht en de druk - zat ik op het toilet. Ik bloedde hevig. Ik probeerde wanhopig om het allemaal weg te spoelen. Ik douchte en maakte alles wat ik kon schoon. Toen ik terugkwam in mijn kamer, sliep hij op mijn bed. Alsof er niks bijzonders gebeurd was. Alsof hij me niet net geschonden had op de ergst mogelijke manier. Ik viel neer op de grond en barstte in tranen uit."

"Na die nacht veranderde alles. Ik vertelde het aan mijn vrienden en familie, die mij gelijk steunden. Wat het meest pijn deed was het schuldgevoel in de ogen van mijn moeder. Dat ze wel thuis was, maar geen idee had wat er aan de hand was met haar dochter."

Gestalkt

"Ik zette gelijk een punt achter de relatie met James, maar hij bleef mij op alle mogelijke manieren lastigvallen. Hij smeekte me terug en claimde dat hij nooit had geweten dat ik geen seks wilde. Hij maakte neppe accounts op social media om mij te stalken en catfishen. Hij was meedogenloos. Het was als een horrorverhaal waar ik niet uit kon ontsnappen. Ik raakte in een neerwaartse spiraal van paniek en angst. Tot de dag van vandaag ben ik nog steeds huiverig als ik gebeld word door een onbekend nummer."

"De politie schoof het stalken en lastigvallen af als 'normaal gedrag voor een ex-vriend'. James kreeg een waarschuwing toen hij gearresteerd werd, maar werd nooit vervolgd voor verkrachting omdat er te weinig bewijs was. Ik had ongewassen beddengoed, maar de politie kwam dat een maand later pas ophalen. Mij werd verteld dat ik niet kon winnen en dat het te moeilijk was om door te gaan met het onderzoek. Het was alsof de lucht uit me werd geslagen. Ik was doodmoe, dus ik gaf de zaak op."

Geen vertrouwen in mannen

"Nu, jaren later, heb ik nog een enkele man kunnen vertrouwen. Ik wantrouw elk compliment. Wat willen ze, waarvoor willen ze me gebruiken en welke verborgen wrede bedoelingen hebben ze?

"Mijn eerste relatie heeft elk beetje vertrouwen in mannen vernietigd, maar ik hoop dat andere vrouwen die in de vroege stadia zitten de signalen kunnen herkennen. Ik hoop dat ze de kracht vindt om weg te gaan, voordat het kwaad is geschied."

 
Volg je ons (@Ze.nl) op Instagram?
Ik heb Instagram en ik volg Ze.nl
Ik heb Instagram, maar ik volg Ze.nl niet
Ik heb geen Instagram
 
 
 
 
 
 
 

Lees ook: Ken je Octomom nog? Zo gaat het nu met haar en haar achtling

Bron: Cosmopolitan