Hoe komt het eigenlijk dat bijna niemand linkshandig is?

De maatschappij door Roos

Ben je links of rechts? Het is iets waar je al vroeg in je leven achter komt. En hoewel de meeste mensen rechtshandig zijn, viert de minderheid vandaag feest. Het is vandaag namelijk Internationale Linkshandigendag. Hoera! Toch betekent dat maar een feestje voor amper tien procent van de bevolking. Eigenlijk best een schrale score. Maar waardoor komt het eigenlijk dat bijna niemand linkshandig is? 

Sociale omgeving

Het is eigenlijk best vreemd dat maar tien procent van de wereldbevolking linkshandig is. Logischer zou het zijn als de boel gewoon fifty fifty verdeeld zou zijn, toch? Er is al veel onderzoek gedaan naar deze vreemde verdeling en om heel eerlijk te zijn blijft het voor een groot deel nog steeds giswerk. Toch hebben Amerikaanse onderzoekers twee redenen gevonden voor minder linkshandigen op deze aardkloot. Deels is het genetisch bepaald, maar het andere deel heeft volgens hen te maken met de omgeving waarin je opgroeit. 

Een maatschappij waarin samenwerking belangrijk is, zoals die van ons, telt meer rechtshandige mensen. Volgens de onderzoekers is dat duizenden jaren geleden zo gegroeid, omdat mensen op die manier makkelijker hun gereedschap konden delen. "Hoe meer belang er in een samenleving gehecht wordt aan samenwerking, hoe meer de bevolking naar een kant zal neigen”, klinkt het onderzoek. "Bij mensen heeft dat geresulteerd in een rechtshandige meerderheid, dat is al duizenden jaren zo."

Duidelijk antwoord? Jawel. Bevredigend? Mwuah...

Cultuur

Waar kan het nog meer door komen dat zo weinig mensen ter wereld linkshandig zijn? Nou, cultuur speelt ook een grote rol. In sommige culturen is linkshandigheid namelijk echt not done. Zo wordt de linkerhand Arabische landen gezien als onrein, omdat deze oorspronkelijk gebruikt werd voor de minder hygiënische klusjes (zoals je kont afvegen). In die landen eet men vaak met zijn handen van een grote schaal. Dat doe je dus met rechts en absoluut niet met links. En schrijven? Dat doe je dus ook gewoon met rechts.

Ver van je bedshow, Arabische landen? Wat nou als we je vertellen dat het in Nederland ook heel lang not done was om met links te schrijven. Lang geleden werd links namelijk gezien als de hand van de duivel en stond het symbool voor onhandigheid. De uitspraak 'twee linkerhanden hebben' komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen. Dat bijgeloof is inmiddels bijna uitgestorven, maar dat geldt ook voor de linkshandigheid. Sad.

Toch gaan we vandaag niet bij de pakken neerzitten, want we vieren de Internationale Linkshandigendag. Drie hoeraatjes voor iedereen die zijn eigen geschreven woorden meteen weer met z'n hand uitveegt. Hoera, hoera, hoera! 

Lees ook: Opnieuw drama met vader Meghan Markle: 'Misschien is het beter voor jullie als ik dood zou zijn'