Waarom je de vraag 'ben je zwanger?' niet zomaar kunt stellen

Celebs door Laura

'Ben je zwanger?' Het is de vraag die geen enkele vrouw wil krijgen, wanneer ze alles behalve in verwachting is van een kindje. Het kan nooit goed afgelopen, want wat moet je dan antwoorden? 'Nee, ik ben gewoon een beetje dik'? Styliste Manon Meijers kreeg dé vraag dit jaar vaak te horen. Zo vaak dat ze haar hart luchtte in een column.

manon meijers

Lees ook: André Hazes last een pauze in: 'voor één keer moet ik aan mezelf denken'

Schildklieraandoening

"Dus. Je bent veertig. Tot over je oren verliefd en intens gelukkig. En ik hoef denk ik niet uit te leggen dat je van geluk nét een tikje dikker wordt", schrijft Manon op haar eigen website Monstyle. Dat haar man (Guus Meeuwis) een Brabander is en dat ze kortgeleden de diagnose van schildklieraandoening Hashimoto kreeg, helpen naar eigen zeggen niet mee. 

Of je zwanger bent

Als gevolg wordt Manon al maanden bestookt met DE vraag: "De eerste keer was op een zondagochtend, eind januari. Toen ik knetterbrak in een hotel in een stad…sorry, in Rotterdam, na een te gekke avond Vrienden van Amstel wakker gebeld werd. Het nummer was bekend en dus nam ik op. 'Hoi….met (ik zal zijn naam weglaten, de arme jongen was tenslotte ook maar met een taakje belast) van Boulevard…je was gisteravond bij ons in de studio en nu vind ik het heel, heel erg vervelend dat ik dit moet zeggen, maar we hebben heel veel kijkersmail binnen gekregen of je misschien…zwanger bent?'.

Manon vertelde eerlijk dat ze de avond ervoor gedronken had en dus niet zwanger was. "Wat daarop volgde was een dikke huilbui. 'Ben ik dik…?'" vroeg de styliste zich af. Bij het ene telefoontje van Boulevard bleef het niet. Ook andere media speculeerden over een mogelijke gezinsuitbreiding. 

Bodyshaming

Gelukkig bleef het bij die ene huilbui, daarna kon Manon er wel om lachen. Totdat ze de Instagram story van Yara Michels, hoofdredacteur van Linda MEIDEN tegenkwam. Yara werd ook gevraagd of ze zwanger was "omdat er een schattig licht en volstrekt vrouwelijk bollinkje, enkel te bespeuren met een vergrootglas, in haar jurk te zien was (die zij terecht bestempelde en omarmde als ‘curves’). Yara was boos. Dit was bodyshaming", concludeerde Manon. 

"Als ik een opgeblazen buik heb, geloof me... dan weet ik dat. Dan hoef ik geen screenshots te ontvangen met de vraag of ik zwanger ben", begint Yara haar 'rant'. "Het is vast gewoon nieuwsgierigheid en niet gemeen bedoeld. Maar ehm, je bent me eigenlijk aan het body shamen omdat ik niet voldoe aan de verwachting dat alle meisjes een kleine, platte sixpack-buik moeten hebben." Daarnaast benadrukt de Instagrammer nog eens dat zwangerschap en vruchtbaarheid een heel persoonlijk en gevoelig onderwerp is. "Nu ik ouder word, weet ik dat het zeker niet gemakkelijk is voor elke vrouw."

Bekijk de stories van Yara hier.

 

Lemonade 🍋

Een bericht gedeeld door Yara Michels (@yara_michels) op

Lees ook: Video: Beyoncé wordt gered van zwevend podium tijdens concert

Beeld: Brunopress