Josie (18) viel 60 kilo af in een jaar: 'Ik voelde me walgelijk'

Psyche & spiritualiteit door Laura

De 18-jarige Josie heeft gepresteerd waar veel mensen van dromen: ze verloor maar liefst 60 kilo lichaamsgewicht binnen één jaar. Het keerpunt voor Josie was op het trouwfeest van haar tante. Toen de familie voor een fotomoment op de houten pier aan het strand wilde poseren, durfde Josie niet. Ze was bang dat ze door de planken zou zakken. "Ik wist dat als ik nu niets zou veranderen, ik me m’n hele leven zou proberen te verbergen."

josie afgevallen

Lees ook: Blogger Leanne woont al een jaar naakt in de jungle

Walgelijk

"Ik voelde me walgelijk om hoe ik eruit zag", vertelt Josie in een interview. "Ik kon alleen in winkels waar ze extra grote maten hadden, shoppen, terwijl mijn vriendinnen in alle leuke, trendy winkels hun kleding konden kopen."

 

The pic on the left was taken at my Aunties beach wedding - it was an awesome day but I will never forget how I felt. As we walked along the pier to have our photos taken, I was so aware of the creaking of the wooden boards under me and I was so scared I would break them! I had so many moments of feeling so self conscious - choosing to stand at parties in case I broke the chair, not involving myself in certain games so I didn’t get embarrassed and always walking behind so people didn’t focus on me. I knew I had to do something about my weight so that I didn’t spend my life hiding in the shadows. You’re never going to be 100% ready and it’s never going to be just the right time. If you want it, you just have to do it. Have a fabulous Friday everyone! #weightlossinspo #weightlossjourney #weightlossinspiration #transformationpic #beforeandafter #beforeandafterweightloss

Een bericht gedeeld door Josephine Desgrand (@nolongerfatjosie) op

Weg met junkfood

Eerder probeerde ze allerlei diëten uit, maar zonder succes. Na het gênante voorval op het trouwfeest, besloot ze zich te verdiepen in haar eigen voedingspatroon. Ze kwam tot de conclusie dat ze vooral 'rotzooi' at en dronk. "Ik begon met het mijden van suiker, koolhydraten en bewerkte producten. Ik dronk bijvoorbeeld heel erg veel fruitsap, zonder dat ik wist dat daar heel veel suiker inzit. Ik moest mezelf echt leren wat goed was en wat slecht."

Naar de sportschool gaan, durfde ze niet. Dus ze ging thuis aan de slag met fitnessoefeningen, gewoon met behulp van Youtube-filmpjes. De kilo's vlogen eraf. Binnen een jaar was ze de helft van haar lichaamsgewicht kwijt: 60 kilo.

Zelfde schuitje

Nu ze zelf in zo'n korte tijd is afgevallen, wil ze haar ervaring en kennis delen met anderen die in hetzelfde schuitje zitten als Josie een paar jaar geleden. "Ik herinner me hoe ik een keer in bed lag en naar alle ‘transformatiefoto’s’ op sociale media keek en hoe graag ik dat ook wilde. Ik zou anderen die hetzelfde hebben, willen zeggen: geef niet op, het afvallen zal uiteindelijk je leven veranderen en je zult er nooit spijt van hebben. Het was de beste beslissing die ik ooit genomen heb."

Beste advies

Josie heeft een maaltijdplanner ontwikkeld met de menu's die ze at toen ze zelf probeerde af te vallen. Op haar Instagram-account 'nolongerfatjosie' geeft ze vrouwen tips om ook fitter en gezonder te worden. "Het beste advies dat ik je kan geven is denk is: geloof in jezelf. Zeg tegen jezelf dat je het kan. Het is zo makkelijk om smoesjes te bedenken en jezelf wijs te maken dat je het niet kunt. Nou, je kunt het wel! Je kan het echt. Blijf tegen jezelf zeggen you got this. Geloof in jezelf, het is het beste dat je kunt doen."

Lees ook: Het ketogeen dieet: wel doen of niet doen? 

Bron: HLN