Joëlle: 'Mijn zus heeft lupus, maar dit bepaalt niet haar leven' - Zus in het Zonnetje

Zussen: als kind trek je elkaar misschien de haren uit het hoofd, maar zussen kunnen óók heel bijzonder zijn. Speciaal voor Ze's Zussenweek gingen wij op zoek naar díe zussen die wel een plek in de spotlight verdienen. Vandaag zet Joëlle (27) haar zus Grace (38) in het zonnetje, omdat haar zus lupus heeft. Hechte band
"Mijn zus Grace en ik hebben een hele hechte band. Ze heeft een grote rol gespeeld in mijn opvoeding en dankzij haar ben ik wie ik ben. We zien elkaar tegenwoordig minder, maar we spreken elkaar nog wel vaak. Als er iets is met mij, voelt zij dat klakkeloos aan en andersom ook. Een betere band kan ik mij niet voorstellen! En tuurlijk hebben we ook weleens ruzie, of eigenlijk meer discussies. Vaak gaan deze altijd over hetzelfde: Grace vraagt om advies, maar ze volgt dit niet op. Ze is lekker eigenwijs en daar kan ik op dat moment niet tegen. Vaak beëindigen we dan ons gesprek en bellen we elkaar twee uur later weer op. Gelukkig kan ze ook ontzettend lief zijn en doet ze veel voor me. Het liefste wat ze voor mij heeft gedaan is mij opvangen toen ik een beetje de weg kwijt was. Ik heb toen bij haar een tijdje op de bank geslapen, maar ze heeft er nooit iets voor teruggevraagd." 


Grace (38) heeft de autoimmuunziekte lupus

In het zonnetje

"Mijn zus heeft de autoimmuunziekte lupus, maar ze laat deze ziekte haar leven niet bepalen. Naast haar eigen gezin, heeft zij nog steeds tijd en energie voor mij. Ook heeft Grace laatst vijf kilometer hardgelopen, dat krijg ik nog steeds niet voor elkaar met mijn gezonde lijf haha! Ik zou graag het volgende tegen haar willen zeggen: 'Lieve Grace, je bent mijn allerbeste vriendin! Ik zou niet weten wat ik zonder jou zou moeten. Ik kan me geen betere zus wensen. Je wilt me altijd met alles helpen, je hebt me voor veel dingen willen beschermen en je hebt me zoveel gegeven... Ik zal je nooit genoeg kunnen bedanken voor alles, maar hiermee wil ik een poging doen. Ik hou van jou en zal er altijd voor je zijn!'"