Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Mysterie houdt het internet bezig: Hoor jij Laurel of Yanny?

Remember de discussie rondom de mysterieuze jurk die de wereld een poosje terug in haar greep had? Er was toen een discussie of deze blauw-zwart of goud-wit was. Het is nu weer raak, maar dit keer met een geluidsfragmentje. Daarop hoor je een stem 'Laurel' of 'Yanny' zeggen, het is maar net wat je brein ervan maakt.

Laurel Yanny

Lees ook: (B)oops: Kendall Jenner (bijna) topless op de rode loper

Laurel of Yanny?

Het internet is weer in rep en roer naar aanleiding van een geluidsfragmentje dat het forum Reddit de wereld in slingerde. In het fragmentje hoor je een stem die 'Laurel' of 'Yanny' zegt. Geen van beiden is goed of fout, want het is maar net wat je eigen brein ervan maakt. Feitelijk werkt dat hetzelfde als bij psychologische plaatjes waarin je twee verschillende vormen ziet. Inmiddels is het fragment al zo'n tienduizend keer gedeeld.

Luister het fragment hieronder om erachter te komen in welk kamp jij zit - en laat het aan je vrienden horen! 

Snelheid en toonhoogte

Het schijnt iets te maken het hebben met de interpretatie van hoge en lage tonen. Zo schijnt het dat jonge mensen vaker 'Yanny' zouden omdat de klank van het woord een hogere frequentie heeft. Naarmate je ouder wordt gaat het bereik van je gehoor achteruit en horen mensen sneller 'Laurel'. Deze Twitteraar besloot daar niet op te wachten en besloot de snelheid en toonhoogte van het fragment te veranderen, zoals je hieronder kunt horen. Hoor je het nu wel allebei?

The Dress

Eerder laaide al een soortgelijke discussie op rondom 'The Dress', een jurk die sommige mensen als blauw-zwart zagen en anderen goud-wit. Ook dit was een gevalletje perceptie, waarbij het maar net is wat je brein er zelf van maakt. Bizar toch? 

Lees ook: Naaktfoto doorsturen? Daarvoor moet je binnenkort naar de gevangenis