Flinke ophef om uitspraak in tv-programma: 'Je wilt niet altijd als een bosneger erbij lopen'

Media door Laura

Zei hij dat nou echt? Ja, hij zei het echt. In het RTL-programma Bubbels en Gloss laat een kapper een wel heel ongelukkige opmerking vallen en dat schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

bosneger

Lees ook: Moederdagtip: persoonlijke armbanden van Pandora (+win!)

Negatief over kroeshaar

In het programma gaat het over krullend haar en roeshaar. Eén van de tafelgasten, die zwart en steil haar heeft en kapster is, vertelt hoe ze eigenlijk 'Tina Turner'-haar heeft. Tot grote verbazing van de aanwezige gasten. Presentator Ad Peters vult haar aan door te zeggen dat het belangrijk is dat zij als kapper tips geeft aan "die mensen" welke producten ze kunnen gebruiken: "Ze willen ook wel eens wat anders. Ja, je wilt niet altijd als een bosneger erbij lopen." De gasten lachen hartelijk om het "bosneger-grapje", maar online reageren veel mensen woest.

In het begin van het fragment uit de presentator zich ook al negatief voor "negeroïde haar". "Heel veel mensen denken: 'dat fantastisch haar en daar ben je heel blij mee', maar daar ben je meestal helemaal niet blij mee. Daar kun je helemaal niet zoveel mee."

Niet kwetsend bedoeld

Het programma laat via Facebook weten dat de uitspraak "nimmer als kwetsend of racistisch bedoeld is geweest. Wij hopen dat u dit van ons aan wil nemen", is de verklaring. "Ad Peters en wij als programmamakers hebben niemand willen beledigen of discrimineren. Ad gebruikte die term als metafoor om aan te geven dat mensen na het haar wassen ook kroezend haar kunnen krijgen'", licht de producent van het programma toe. Ook RTL heeft gereageerd op alle ophef. "RTL krijgt het programma aangeleverd en de inhoud van deze zogeheten tape on desk-programma's wordt steekproefsgewijs gecheckt. Het bewuste fragment is helaas niet gezien en wij betreuren dit."

Ronnie Flex

Onder andere Ronnie Flex is niet onder de indruk van het excuus. Hij reageerde via Instagram vol afschuw op het fragment, dat inmiddels viraal gaat. "Wow, wat een schande. Ik kan alles met mijn haar wat ik wil, en de zogenaamde excuses is 'Het was niet kwetsend of racistisch bedoeld'. Dit gebeurt te vaak en te veel. Als de media dit niet oppakt dan snap ik niks meer. Al mijn broers en zussen zijn prachtig."

Eén schoonheidsideaal

Ashaki Leito, organisator Miss Black Hair Verkiezing, laat in een reactie weten geschokt te zijn. "Dat zo'n uitspraak langs een redactie komt en dat mensen dan vervolgens in de lach schieten, vind ik echt ongelooflijk. Wat mij heel erg opviel is dat het weer ging om één schoonheidsideaal, waarmee mensen zichzelf boven de ander stellen. Ze zetten een volledige bevolkingsgroep met een racistische uitspraak buiten spel, vanuit een superioriteitsgevoel dat hun haarstijl beter is. Sterk gekruld haar of kroeshaar wordt al eeuwenlang belachelijk gemaakt, net als de bevolkingsgroep die erbij hoort. Het is onderdrukking om op zo'n manier met elkaar te praten."

Ook Twitter ontploft van de boze reacties op de racistische uitspraak.

Lees ook: Waylon ruziet met journalisten: 'Jij krijgt alleen maar zuur uit je pen'