Hoe kies je je eerste vibrator? - Sexpert Luna

Intiem door Sexpert Luna

Seksspeeltjes testen van beroep? Luna doet het al zeventien jaar en kan zichzelf met recht professioneel seksspeeltjes-tester noemen. Wekelijks deelt ze haar leukste en gekste ervaringen op Ze.nl. Deze week: Hoe kies je je eerste vibrator?

Na een paar wijntjes op een willekeurig feestje, roep ik tegen iedere willekeurige nooit eerder ontmoette vrouw: "Nee, je moet écht die metalen dildo aanschaffen hoor, echt, ik gebruik 'm elke dag, je weet niet wat je meemaakt! Lijkt me ook zeker iets voor jou!"

Want ik ben zelf, uiteraard, een heel groot fan van seksspeeltjes en het liefst help ik elke vrouw aan de voor haar perfecte vibrator. Maar... en hier spreekt mijn nuchtere ik; niet iedere vrouw vindt een vibrator of seksspeeltje leuk. En dat is ook prima! Jouw vingers, zijn vingers, zijn tong, zijn penis; we hebben genoeg in huis om zonder seksspeeltjes meer dan genoeg van elkaar (en van jezelf) te genieten. Maar als je besluit om je eerste vibrator aan te schaffen (jaaaa, doen!!!), dan heb ik wel een paar tips voor je!

1. Let op het materiaal

Het allerbelangrijkste als je een seksspeeltje koop is dat-ie veilig is voor je lichaam, toch? Bultjes, uitslag, jeuk en zelfs pijn; het is allemaal mogelijk als je een seksspeeltje gebruikt dat van een onveilig materiaal is gemaakt en daar zit je écht niet op te wachten. Speeltjes van jelly? Altijd vermijden! Om sommige speeltjes (zoals dus jelly seksspeeltjes) wat buigzamer te maken worden weekmakers gebruikt. En die weekmakers kunnen vrijkomen als je een sekstoy gebruikt. Ga dus altijd op zoek naar een speeltje zonder weekmakers, ook wel phtalaten genoemd. Wél veilige materialen zijn siliconen, glas en metaal. Dit zijn namelijk niet-poreuze materialen en als een materiaal niet-poreus is, dan kun je ze ook 100% schoonmaken.

2. Niet te duur

Ik adviseer altijd om niet teveel geld uit te geven aan je eerste vibrator. Want ook al zijn de duurdere vibrators vaak véél beter qua trillingen, qua vorm en qua levensduur (en dat zijn dan ook de speeltjes die bij mij een 10 scoren) toch is het handiger om even uit te zoeken of je überhaupt trillingen tegen je clitoris (of intern) wel fijn vindt. Er zijn vrouwen die er namelijk geen ene flikker aan vinden. En dat is helemaal niet raar of erg, het is alleen zonde om dan 150 euro aan een seksspeeltje uit te geven dat uiteindelijk toch in de kast belandt. Voor je eerste vibrator zou ik niet meer dan 50 euro uitgeven. Vind je het fijn, smaakt het naar meer? Dan kun je daarna gaan sparen voor een paar top-toys!

3. Welke vorm spreekt je aan?

Grofweg zijn er 4 soorten vibrators; clitorale vibrators (die gebruik je dus alleen tegen je klit), staafvibrators (die breng je in je vagina), G-spot vibrators (die breng je in je vagina en hebben vaak een extra ribbel of opwippend neusje) en duo-vibrators (die zijn voor gelijktijdige clitorale en vaginale stimulatie. Je moet sowieso kiezen voor een vorm die jou aanspreekt, maar ik raad aan om een 'gewone' staafvibrator aan te schaffen of een G-spot-vibrator. Deze vibrators kun je namelijk ook prima alleen tegen je clitoris laten trillen, zodat je zelf kunt gaan ontdekken wat voor een stimulatie jij het lekkerst vindt. Ben je vooral van de clitorale stimulatie? Dan kun daarna kiezen voor een kick-ass clitorale vibo. Blijkt dat je zowel trillingen tegen je klit als in je vagina lekker vindt, dan kun je hierna gaan voor een duo-vibrator.

4. Check de verpakking

Ik heb één gouden regel als het aankomt op de verpakkingen van seksspeeltjes; koop nooit seksspeeltjes met een 'slettebak' op de verpakking. Helemaal niks mis met slettebakken overigens (ik ben er zelf ook niet vies van), maar als je ze tegenkomt op een doosje met daarin een vibrator, dan is dat vaak geen goed teken. Zo'n verpakking ziet er goedkoop en ordinair uit en mijn ervaring leert dat de seksspeeltjes die zich in zo'n verpakking bevinden vaak niet veel beter zijn; vaak van slecht materiaal, met slechte trillingen en een vorm die niet lekker aansluit bij een vrouwenlijf. Ook speeltjes waarvan op de verpakking al beloofd wordt dat ze je gaan laten klaarkomen en komen en komen moet je wantrouwen. 

5. Ga 'm voelen in een echte winkel

Hoe fijn is het om met je ene oog te Netflixen en met je andere oog online te shoppen? Heel fijn en heel makkelijk, maar als je shopt voor je eerste vibrator is het misschien toch handiger om naar een echte offline shop te gaan. Dan kun je de vibrators allemaal zien en voelen (trillen). Het is misschien een drempel, maar de verkoopmedewerkers zijn heus wel wat gewend. Laat je niet overhalen tot een exemplaar met linksdraaiende balletjes en rechtsdraaiende koppen, vertel dat het je eerste vibrator is en kies voor iets basics. Als je eenmaal weet wat je fijn en lekker vindt kun je altijd nog los bij de online seksshops.

6. Lees online reviews

Verkooppraatjes zullen je altijd vertellen dat een bepaalde vibrator je tot ongekende hoogten zal brengen. Orgasmes zoals je nog nooit orgasmes hebt gehad! Binnen één minuut, wat zeg ik, binnen 30 seconden! Onzin natuurlijk, want elke vrouw is anders, elk orgasme is anders, soms kom je 's avonds wel drie keer achter elkaar en 's ochtends lukt het gewoon niet. De ene vrouw komt snel, de andere heeft er een uur voor nodig en dat is allebei prima. Voordat je je eerste vibrator aanschaft kun je eens online op zoek gaan naar wat onafhankelijke sektoy-reviewers, zoals ik, van een bepaald seksspeeltje vinden (trouwens, ook als je al wat meer ervaren bent op sekstoy-gebied zou ik online altijd even checken wat anderen van een bepaald speeltje vinden). Een sekstoy-reviewer geeft vaak eerlijk haar mening over een bepaald product en aan de hand van haar review kun je beslissen of zo'n speeltje ook iets voor jou is. 

7. Test 'm eerst solo

Of je nu een partner hebt of niet; test je seksspeeltje altijd eerst solo. Op die manier kun je je veel beter voelen of je het speeltje lekker vindt en op welke manier je 'm lekker vindt. De meeste vibrators hebben diverse vibratiestandjes en welke jij fijn vindt kun je het beste ontdekken in je eentje, zonder pottenkijkers. Want... waar zitten de knopjes? Hoe zet je 'm harder? Vind je het wel lekker op z'n hardst? Allemaal vragen die je eentje prima kunt oplossen (en dan kun je het daarna aan je partner vertellen)! Ik test mijn seksspeeltjes in principe ook altijd eerst solo en daarna pas met z'n tweetjes. Of, als ik 'm wel eerst samen heb getest, dan gooi ik er altijd nog een solo-testsessie achteraan.

8. Wat vind ik een goede vibrator?

Er zijn veel speeltjes die het heel leuk zullen doen als eerste vibrator en je kiest uiteindelijk zelf welk speeltje jij het meest bij jou vindt passen. Een leuke eerste vibrator vind ik bijvoorbeeld de Pleasure Me - vibrator. Dit is dus zeker niet de allerbeste vibrator, maar... hij kost maar € 29,95, is oplaadbaar via USB (dus geen gedoe met batterijen) en heeft 10 vibratiestandjes. Hij is van siliconen (dus veilig), niet te groot en je kunt 'm zowel intern als extern gebruiken. Je kunt met deze vibrator rustig experimenteren en kijken wat jij fijn vindt. Vind je er uiteindelijk niks aan? Dan ben je slechts € 29,95 kwijt. Zonde, maar daar kom je hopelijk wel overheen! Vind je het geweldig en wil je wel meer? Dan gaat er daarna een hele nieuwe wereld voor je open!

Nogmaals; je hoeft geen seksspeeltjes te gebruiken om een goed seksleven te hebben, maar seksspeeltjes hebben mijn seksleven in ieder geval een stuk leuker, spannender en makkelijker gemaakt. En hé, dat gun ik iedere, willekeurige, nooit eerder ontmoette vrouw!

Eerder schreef Luna ook: Electric Luna: Hoi, ik ben Luna en ik test seksspeeltjes

Wil je meer van Luna lezen? Al zeventien jaar deelt zij alle ins en outs op het gebied van seksspeeltjes via haar website Climaximaal.nl. In haar leven heeft ze al meer dan 1000 seksspeeltjes getest, dus voor advies ben je bij haar aan het juiste adres!