Lifestyle / Media
Media

Twitter gaat los over 'ondankbaar adoptiekind' en 'kille moeder' in 'Eindelijk thuis'

In 'Eindelijk Thuis' reizen adoptiekinderen met één van hun adoptieouders voor het eerst af naar hun geboorteland. De aflevering van maandag volgden we de 34-jarige Priyani en haar adoptiemoeder Annelies. De relatie tussen de twee is alles behalve koek en ei en dat spatte er vanaf. Veel kijkers kozen gelijk een kant en de reacties op de 'tegenpartij' waren niet bepaald mild.

eindelijk_thuis_priyani_annelies

Weggelopen

Priyani werd op haar derde uit Sri Lanka geadopteerd, maar voelde zich nooit thuis in haar adoptiegezin. In haar pubertijd ging het fout. Op haar vijftiende liep ze van huis weg en belandde op straat. "Ik heb het gevoel dat ik toen pas mezelf kon zijn", legt Priyani aan haar geëmotioneerde moeder uit. "Het heeft me een hoop ellende gebracht, maar ik ben dankbaar dat ik die keuze heb gemaakt, want thuis was ik zo vreselijk ongelukkig. Maar door die ellende heb ik mezelf gevonden en kon ik gelukkig worden."

Andere naam

Lisanne, de naam die ze van haar adoptieouders had gekregen, heeft ze afgestoten. "Als ik aan Lisanne denk, denk ik aan een meisje dat niet gelukkig was. Ik ben niet meer die persoon. Ik heb mezelf de afgelopen jaren gevormd en voor mijn gevoel is dát Priyani."

Lees ook: Juf Ank sluit De Luizenmoeder af met legendarische comebacks

Afschuwelijke periode

De woorden maken moeder Annelies boos en verdrietig. "Ik had er moeite mee. Het was een combinatie van pislink en verdrietig. De dag eindigde met het ophemelen van een afschuwelijke periode. Het voelt als een klap in je gezicht. Besef je één moment hoeveel verdriet wij er van gehad hebben?"

De kijkers zien gelijk de pijn en het onbegrip tussen de twee. Uiteindelijk weten ze elkaar toch een beetje terug te vinden. Priyani zegt wel begrip te hebben voor Annelies en excuseert zich voor de keren dat ze haar moeder pijn heeft gedaan. En dan volgt ein-de-lijk de knuffel.

Onsympathieke moeder en ondankbare vrouw

Toch zijn veel kijkers op Twitter meedogenloos. Ze kiezen kamp Annelies óf kamp Priyani. De een vindt dat Priyani ondankbaar is naar haar adoptiemoeder. "Deze Lisanne/Priyani is het meest ontdankbare adoptiekind ever! Wat een onsympathieke vrouw zeg .. ga lekker in Sri Lanka wonen", aldus ene Manouk. "Niet één keer hoor ik enige dankbaarheid, slechts verwijten en de zekerheid van het feit hoe fijn het was om zichzelf te ontdekken!", schrijft Mariam. Op deze reacties stormt het kritiek. "Ik heb geen idee wat er in het programma gebeurt maar alle witte mensen mogen even lekker hun snavel houden over dankbaarheid. Adoptiekinderen zijn jullie arrogante asses niets verschuldigd. Bye.", aldus Manju. "En al die mensen die vinden dat het adoptiekind dankbaarheid moet tonen en niet moet zeuren", zegt Gisèle. 

Gelukkig zijn er ook kijkers die een middenweg kiezen en begrip tonen voor zowel Priyani en Annelies.

Bekijk de aflevering hier terug.

Lees ook: Naked Attraction: Bij deze datingshow is iedereen naakt

Beeld: KRO-NCRV