De keerzijde van Instagram: Lisette (26) heeft een schuld van 10.000 dollar

De maatschappij door Roos

Voor haar stage verhuisde Lisette Calveiro (26) van Miami naar New York. Ze vond dit zo’n buitenkansje, dat ze alles vastlegde op Instagram in de hoop Insta-famous te worden en zo haar geld te gaan verdienen. Inmiddels heeft ze weliswaar 16.600 volgers opgebouwd, maar ook een schuld van 10.000 dollar…

 

Another day, another @bershkacollection outfit.

A post shared by Lissette Calveiro (@lissettecalv) on

Geld als water

Het leventje dat Lisette in New York leidde was onmogelijk te financieren met haar onbetaalde stage. Toch gaf ze geld uit als water, omdat ze “de lifestyle van een jonge millennial in New York wilde vastleggen”, vertelt ze aan The New York Times.

Ze ging naar hippe feestjes, brunchte bij alle hotspots en ging zelfs maandelijks op vakantie. Daarnaast gaf ze een fortuin uit aan kleding, zodat ze op geen enkele foto dezelfde outfit aan had. Op Instagram leek alles perfect, terwijl dat niet zo was: “Mijn leven was een leugen”, zegt Lisette, “er hingen diepe schulden boven mijn hoofd.”

Lees ook: Iedereen downloadt de app Vero, maar wat is het eigenlijk?

 

Made a lil’ friend in the desert. 🐪

A post shared by Lissette Calveiro (@lissettecalv) on

Drastische verandering

Veel van de trips die ze maakte waren zelfs alleen maar bedoeld voor Instagram, met als grootste uitgave een uitstapje van 700 dollar naar Austin, Texas voor een Sia concert. Toen ze in haar ultieme dieptepunt een schuld van 10.000 dollar aan haar broek had hangen, knapte er iets. Ze wist dat als ze zo door zou gaan, de toekomst er slecht voor haar uitzag.

Ze gooide haar levensstijl drastisch om en maakte een plan met een financieel adviseur. Ze leefde een tijdje in totale isolatie en voor haar Instagram account gebruikte ze enkel nog oude foto’s. Ook verhuisde ze naar een goedkoper appartement. Ze huurt haar kleding in plaats van ze nieuw te kopen en momenteel werkt ze bij een PR bureau om haar schulden af te betalen. 

Zorgwekkend

Lisette vindt het zorgwekkend dat veel meiden het perfecte beeld proberen te creëren op Instagram, terwijl je daar een flinke prijs voor betaalt. Het heeft haar ogen geopend en ze heeft spijt van haar uitgaven. “Niemand is op Instagram open over zijn of haar financiële situatie”, aldus Lisette. “Ik heb al mijn geld weggegooid, terwijl ik het ook had kunnen sparen.”

Lees ook: Junaid (22) lijdt aan selfitis: 'ik maak meer dan 200 selfies per dag'