Lifestyle / Media
Media

Iedereen downloadt de app Vero, maar wat is het eigenlijk?

Eerder las je al speculaties of de app Vero het wereldberoemde Instagram van de social media-troon zou stoten. De Insta-rivaal kreeg er in een dag ruim een half miljoen gebruikers bij. Maar wat is het nou precies? En is het eigenlijk wel oké?

Beter dan Instagram?

De app is niet nieuw, maar bestaat al sinds 2015. De afgelopen dagen groeide de app razendsnel in populariteit en alleen in de VS harkte Vero in één dag al een half miljoen nieuwe gebruikers binnen. In de kern lijkt de app veel op Instagram, maar bij Vero kun je naast foto’s ook links, teksten, boekentips, tv-programma’s en films delen. Ook kun je content zichtbaar maken voor bepaalde groepen: goede vrienden, vrienden, kennissen en volgers. 

Flinke schaduwkant

De oprichter van de app is de Libanese miljardair Ayman Hariri. Hij bedacht de app omdat hij last had van het privacybeleid van veel social media apps. Vero zal volgens hem geen gebruik maken van algoritmes of het mijnen van gebruikersgegevens. Klinkt goed, nietwaar? Toch kleeft er ook een schaduwkant aan de app. Vanwege de plotselinge populariteit hebben nieuwe leden moeite om zich aan te melden. De servers kunnen het niet aan en gebruikers krijgen steeds vaker te maken met time-outs. 

Lees ook: Zal deze prachtige app Instagram van de troon stoten?

Account niet verwijderen

Daarbij kun je je account niet zomaar verwijderen. Als je er klaar mee bent moet je een mailtje sturen of via de app een verzoek indienen, waarna deze ‘in behandeling’ genomen wordt. En nu komt het: ‘bepaalde gegevens’ zullen volgens het bedrijf ook na verwijdering op de servers blijven staan. Huh? Tot zover je privacy..

Omstreden oprichter

De oprichter kwam al eerder in het nieuws en dat was niet bepaald fraai. Hij was plaatsvervangend directeur bij Oger, een Saudisch bouwbedrijf. In 2017 ging het bedrijf failliet, waardoor zeker tweeduizend buitenlandse arbeiders geen loon uitbetaald kregen en nu in armoede in kampen in de woestijn moeten leven.

Vaag abonnementsmodel

Mocht je toch nog nieuwsgierig zijn naar de app, wees er dan snel bij. De eerste miljoen gebruikers mogen gratis gebruik blijven maken van de app. Daarna zal de app gaan werken met een abonnementsmodel. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk. Misschien ook eentje die je niet kunt opzeggen, evenals je account?

Lees ook: Wijn-liefhebbers opgelet: dit landhuis met eigen wijngaard en enorme wijnkelder wil je zien