No way: 'Kleding van C&A en H&M wordt in Chinese gevangenis gemaakt'

De maatschappij door Laura

Hier schrik je van: in China maken gevangenen onder dwang kleding voor grote merken zoals H&M en C&A. Dat onthult de Britse journalist Peter Humphrey in de Financial Times. De gedetineerden krijgen een hongerloon in ruil voor hun werk.

kleding maken

Humphrey weet waar hij over spreekt, want hij heeft zelf twee jaar vastgezeten in een Chinese gevangenis in Shanghai. Hij zat vast vanwege het illegaal verzamelen van privégegevens van Chinese burgers.

De gevangenen zouden fulltime werken voor maar vijftien euro per maand, ook maken ze kans op strafvermindering door hun werk. Humphrey schrijft in zijn artikel dat de betrokken merken waarschijnlijk niet eens weten dat hun kleding in de gevangenis gemaakt wordt.

C&A heeft al gereageerd op het nieuws. Ze nemen het zeer serieus en zullen gelijk onderzoeken op het nieuws klopt. Ook H&M maakt er gelijk werk van. Tegen LINDAnieuws vertelt een woordvoerder: "Het is totaal onacceptabel om kledingproductie te hebben in gevangenissen en het gaat volledig in tegen alle opgestelde regels en eisen waaraan onze leveranciers moeten voldoen".

Lees ook: 6 Dingen die absoluut niet in de droger mogen