Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Storm update: de laatste nieuwtjes

Reageer 0

Het is code rood en dat betekent chaos in Nederland. Mensen rollen over straat, hele daken vliegen van gebouwen, bomen zijn omgevallen en vrachtwagens kantelen. Er zijn snel allerlei maatregelen genomen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Waar moet je rekening mee houden? Wij zetten het voor je op een rijtje.

storm update

Lees ook: Code rood in Nederland: alle video's op een rij

Storm langzaam naar oosten

De piek van de storm is in het westen van Nederland achter de rug, zegt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert. "De scherpe kantjes beginnen eraf te gaan." Om 13.00 uur wordt code rood in het westen en midden van het land ingetrokken. Daarna verschuift de storm zich naar het oosten.

Blijf binnen

Er wordt afgeraden om de straat op de gaan. Met auto, fiets en ook lopen is niet veilig. De auto pakken is onbegonnen werk. Veel snelwegen zijn afgezet, vanwege tientallen gekantelde vrachtwagens. De A27 van Utrecht naar Breda is in allebei de richtingen op verschillende plekken afgesloten. Bovendien stond er om half 11 al 200 kilometer file. Fietsen is ook heel gevaarlijk. In het rivierengebied zijn veel fietsen van de dijk geblazen. Ook lopen in een storm gaat maar al te moeilijk.

Ontregeld vliegverkeer

Het is ook geen beste dag om op Schiphol te zijn. Uit voorzorg annuleerde KLM zo'n 200 vluchten. Ook vertrekhallen 1 en 2 zijn dicht vanwege gevallen plafonddelen. Er wordt verwacht dat het vliegverkeer rond 12.00 weer zal hervatten. 

OV ligt plat

Met het openbaar vervoer gaan is voorlopig ook geen optie. Het tramverkeer in Amsterdam en NS-treinen ligt volledig stil. Door afgebroken takken, omgevallen bomen en rondvliegende voorwerpen op het spoor is het niet veilig om te rijden. Veel stations zijn zelfs gesloten, zoals Breda.

Centrum gesloten

De binnenstad van Den Bosch en Almere zijn afgesloten in verband met rondvliegende objecten. De politie vraagt om weg te blijven uit dit gebied.

Niet 112 bellen bij schade

De brandweer twitterde eerst om het alarmnummer te bellen bij schade, maar kwam daarvan op terug door een roodgloeiende telefoon. De brandweer roept nu op niet te bellen bij stormschade, alleen bij acuut gevaar. 

 

Kortom: er zit niks anders op dan binnen te blijven waar je bent. Tip: bingewatch Gossip Girl voordat het van Netflix verwijderd wordt.

Lees ook: Doe mee aan Het Grote Uitknijp-onderzoek en WIN!

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen