Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Carnaval 2018: alles wat je moet weten

Wie uit het zuiden van het land komt is opgegroeid met de aloude traditie van carnaval. Inmiddels is het volksfeest ook door de rest van Nederland opgepikt en stromen mensen van heinde en ver naar het zuiden van het land om deel te nemen aan drie dagen vol bier, muziek en kostuums. Ben je van plan om dit jaar ook mee te doen met carnaval 2018? Dan is het handig om een beetje voorbereid te zijn. 

Locaties

Carnaval wordt al vanaf de Middeleeuwen op verschillende plekken in Nederland gevierd. De meest bekende zijn Brabant en Limburg en beiden vieren het op een andere manier. Dat komt omdat het in Limburg gebaseerd is op het Rijnlandse feest met als centrum Keulen en in Brabant van oorsprong Bourgondisch met het thema ‘omgekeerde wereld’. 

In Brabant is het gebruikelijk dat steden hun naam veranderen tijdens carnaval. De bekendste zijn Oeteldonk (Den Bosch), Kielegat (Breda), Lampegat (Eindhoven) en Kruikenstad (Tilburg). In Den Bosch ligt het normale leven tijdens carnaval helemaal plat, winkels zijn gesloten en restaurants zijn feestzalen. De optocht in Breda wordt vaak de mooiste van Nederland genoemd. Eindhoven (de gekstuh!) staat bekend om haar drukke programma met de grote feesttent op het centrale plein. In Tilburg is op vrijdag de kroegendwéeltocht, waarbij je zoveel mogelijk kroelen op één avond bezoekt.

Lees ook: 5 x Waarom een karaokebar fan-tas-tisch is

Kostuum

Bij carnaval is het gebruikelijk om je te verkleden, denk dus van tevoren al na over je carnaval kostuum. In Limburg is het gebruikelijk om van top tot teen verkleed te gaan inclusief schmink en pruik, waarbij de hele vriendengroep hetzelfde draagt. Een pak in de winkel kopen? Vergeet het maar. Hier kruipt men al ver van tevoren achter de naaimachines om zelf de mooiste creaties te maken.

In Brabant is de dresscode voor het carnaval kostuum wat losser. Daar draagt men traditiegetrouw een boerenkiel in eigen kleuren, met als doel dat de verschillen tussen mensen wegvallen - bankdirecteur en postbode zijn drie dagen gelijken. Tegenwoordig kun je trouwens als van alles verkleed. Van piraat, Stormtrooper of Wonder Woman tot een personage uit je favoriete Netflixserie. Er zijn veel verschillende sites waar je een complete carnavalsoutfit kunt kopen, maar met een beetje creativiteit kom je zelf al een heel eind! Op instagram kun je met #bestcostume, #bestcostumeever of #halloweencostume inspiratie opdoen. Of je recycled je outfit van carnaval 2017 gewoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çoklu kişilik sendromu isimli #tbt #fancydressparty

A post shared by Asli Safak (@aslisafak) on

 

 

 

 

🚬💋 Mrs Mia Wallace 💋🚬 @dontfollow_carl 😘

A post shared by Bladeyskye (@bladeyskye) on

Denk aan het weer!

Vergeet niet dat carnaval in de winter plaatvindt. Verkleed je dus slim en ga niet als een bunny zonder jas over straat. Doe veel laagjes aan zodat je makkelijk iets kunt uittrekken als je van kroeg naar kroeg hopt. Ook is het slim om van tevoren een route voor je kroegentocht te bedenken, zodat je zo min mogelijk tijd in de kou hoeft door te brengen. Veel plezier!

Lees ook: 14 x Noodberichtjes om je vriendin te redden van een rampzalige date

Foto's: iStock