WAT?! Android-virus leest je WhatsApp-berichten en bespiedt jou via camera

De maatschappij door Miranda

Wij schrikken hier wel even van: een nieuw Android-virus kan meelezen met je Whatsapp-gesprekken en je bespieden via de camera. En als kers op de taart gebeurt dit blijkbaar al vier (!) jaar lang…

Skygofree

Dit blijkt uit een analyse van beveiligingsbedrijf Kaspersky. Zij ontdekten het virus en noemden het ‘Skygofree’. Heb je inderdaad dit virus Skygofree? Dan kan het zomaar zo zijn dat deze je telefoon aan het bespieden in infecteren is sinds 2014. Ai!

Hoe staat het op je telefoon?

Skygofree kan op je telefoon komen te staan na het downloaden van een gevaarlijke app. Dit virus zat verstopt in verschillende apps die je internetsnelheid zouden verhogen. Deze apps zijn in de meeste gevallen niet gedownload via de Google Play store, maar via websites.

Wat doet het virus?

Simpel gezegd? Skygofree doet alles wat je niet wilt. Zo kan het virus meelezen met je WhatsApp-gesprekken, de camera en microfoon inschakelen, de exacte locatie opvragen én telefoongesprekken en sms’jes afluisteren. Best shocking, toch? Het doel van dit virus is ook ‘het bespioneren van slachtoffers’. 

Geruststelling

Het is tot nu toe nog onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor dit virus. Wel wordt er gezegd dat er niet veel slachtoffers zijn: de kans dat jouw telefoon besmet is, is dus niet groot. Daarnaast is het ook zo dat de laatste versie van Android (8.0 Oreo) extra beveiligingsmaatregelen heeft waardoor dit virus niet werkt. Maar een tip: controleer het toch even door een virusscanner op je telefoon te zetten én update je Android meteen naar de laatste versie!

Lees ook: Wat?! Deze apps voor Android en iPhone luisteren je tv-kijkgedrag af