Jongeren lijden steeds vroeger aan anorexia

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Jongeren lijden op steeds lagere leeftijd aan anorexia. Dat zegt eetstoornissenexpert Annik Simons: ?Kinderen van tien of elf jaar die aan anorexia lijden, zijn niet langer een uitzondering."Ook Brits onderzoek laat dit zien.

De jongste patiënt uit het Britse onderzoek is slechts zes jaar. Hieruit blijkt dus wel hoe jong kinderen kunnen zijn. Maar ook in België is de toestand schrijnend, zegt Simons, kinder- en jeugdpsychiater aan het UZ Antwerpen: "Wij merken dat kinderen die aan anorexia lijden steeds jonger worden. Het jongste patiëntje bij ons is acht jaar. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de problemen op latere leeftijd."

Uit onderzoek in Nederland blijkt dat het aantal 14-jarigen dat aan anorexia lijdt tussen 1999 en 2004 steeg van 8 naar 35%. Uit Europees onderzoek blijkt dat anorexiaproblematiek in België sterker aanwezig is dan in Nederland. We kunnen ervan uitgaan dat het percentage daar dus nog een stukje hoger ligt.

De gevolgen van anorexia kunnen desastreus zijn. "Hoe jonger kinderen het krijgen, hoe groter de problemen op latere leeftijd. Eén vijfde van de patiënten komt er nooit vanaf. Of ze sterven eraan, of ze komen chronisch in de psychiatrie terecht."

Herken jij deze trend? Zie jij om je heen dat jongeren steeds eerder aan anorexia lijden?