Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid

Sport & gezondheid door Laura

Dieprood, bruinachtig of grijs... Het is je vast en zeker wel eens opgevallen dat je menstruatie niet altijd dezelfde kleur heeft. Misschien heb je er nooit bij nagedacht dat de kleur je iets kan vertellen over je gezondheid. In de meeste gevallen is er niks aan het handje, maar bij bepaalde veranderingen moet je wel even aan de bel trekken. Wij vertellen hoe het zit.

kleur menstruatiebloed

Lees ook: Waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent

Waarom verandert je menstruatiebloed van kleur?

“Algemene gezondheidsklachten zullen niet gauw effect hebben om de kleur, maar eerder op de tijdstip en de lengte van je menstruatie. Toch kunnen er wel redenen zijn waarom de kleur varieert”, vertelt een expert tegen de Britse Marie Claire. Ook weet ze te vertellen dat een lichtere kleur geen symptoom is van bloedarmoede. Wel kan bloedarmoede een lichtere of langere en heftigere menstruatie veroorzaken.

Bruine of donkerrode kleur

Geen paniek. Een donkere kleur is geen reden om je zorgen te maken. Het komt vaak voor aan het begin van je ongesteldheid. “Wanneer we onze menstruatie beginnen kan het bloed donkerbruin of -rood zijn en een dikke consistentie hebben”. Dit ontstaat omdat het bloed aan het begin 'ouder' en 'langzamer' is, waardoor het donkerder wordt.

Lichte kleur 

“Vaak wordt je flow heftiger op je tweede of derde dag. Baarmoederslijmvlies verlaat sneller je lichaam waardoor het bloed minder tijd heeft om te verkleuren."

Grijze kleur

“Als je een grijsachtige of klonterige afscheiding hebt, is het verstandig om langs te gaan bij een arts”, aldus de expert van Marie Claire. Het kan namelijk een teken zijn van een SOA of zelfs een miskraam.

Maak bij twijfel ook altijd een afspraak bij je huisarts. Better safe than sorry.

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om minder lang ongesteld te zijn

Beeld: iStock